-
Slecht slapen? Vaak wakker worden?
Slaapt u niet goed? Of wordt u ’s nachts veel wakker? Slecht slapen, het overkomt iedereen wel een keer. Gebeurt het te vaak? Dan is het hoog tijd voor actie. Want een chronisch slechte slaper geniet minder levenskwaliteit.
-
Wat is slapeloosheid?
Slapeloosheid is een veel voorkomende slaapstoornis die staat voor moeilijk inslapen, vaak wakker worden tijdens de nacht of te vroeg ontwaken. Deze 3 vormen kunnen tegelijkertijd voorkomen.
-
Hoe insomnia oplossen?
Insomnia vraagt om een directe aanpak. Een paar nachten onvoldoende slaap kan al gepaard gaan met vermoeidheid, irritatie, hoofdpijn en concentratiestoornissen overdag.
-
Wat is hypersomnie?
Hypersomnie of chronische slapeloosheid is een van de zes grote slaapstoornissen. Welke uitingsvormen zijn er, wat zijn de oorzaken en wat kunt u eraan doen?
-
Wat zijn circadiane ritmestoornissen?
Onder de noemer circadiane ritmestoornissen verwijzen we naar alle mogelijke verstoringen van ons bioritme. Die kunnen zowel een interne als externe oorzaak hebben. Maar vooral: wat doen we er dan aan?
-
Cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen
Cognitieve slaaptherapie past de principes van de cognitieve gedragstherapie toe op de behandeling van slaapproblemen. Over de achtergrond van die therapieën leest u hier meer.
-
De link tussen depressie en slaapproblemen
Voldoende slaap is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Tijdens de slaap herstellen we namelijk zowel mentaal als lichamelijk. Slaaptekort kan op lange termijn tot depressie leiden en een depressie kan ook de oorzaak zijn van slaapproblemen. Hoe dat mechanisme in elkaar zit, leest u hier.
-
Waarom is slaap belangrijk?
Ongeveer een derde van de tijd die we op de wereld doorbrengen, besteden we aan slapen. Weinigen onder u zullen zich al afgevraagd hebben waarom we slapen. Slaap hoort immers net zozeer als eten en drinken bij onze dagelijkse routine en we weten heel goed dat we zonder slaap niet kunnen leven. Minder bekend is dat niet alleen de slaap zelf, maar ook de kwaliteit van de slaap belangrijk is voor een goede gezondheid en levenskwaliteit. In dit artikel leggen we uit waarom mensen een goede slaap nodig hebben.
-
Slaapproblemen oplossen: tips
Een nacht niet kunnen doorslapen is al vervelend de volgende dag, maar als de slaapproblemen aanhouden, kunnen we daarvan last ondervinden tot in elke geleding van ons leven. Onze veiligheid, relaties, school- en werkprestaties, denkvermogen of zelfs geestelijke gezondheid komen in het gedrang. Het komt er dus op aan om slaapproblemen zo vlug mogelijk te herkennen, onderkennen en vooral op te lossen.
-
Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig?
Een goede en voldoende diepe slaap zijn een vitaal onderdeel van ons welzijn. Maar hoeveel diepe slaap hebt u nodig om gedurende de dag goed te kunnen functioneren? Wat gebeurt er als u te weinig diepe slaap hebt? En wat is de relatie tussen remslaap en diepe slaap? Laten we deze en andere belangrijke vragen onderzoeken in dit artikel.
-
De bedgeheimen van Nadja Cloostermans (adviseur Dorsoo Sint-Niklaas)
In de reeks Bedgeheimen laten we telkens een medewerker van Dorsoo aan het woord die zijn verhaal doet over zijn dagelijkse bezigheden bij Dorsoo en hoe hij bijdraagt aan de klantentevredenheid van Dorsoo. We graven terug naar het begin van de carrière en polsen naar de momenten die extra voldoening gaven tot vandaag. In deze editie: Nadja Cloostermans, adviseur in de showroom in Sint-Niklaas.
-
Slaapdronken zijn: symptomen, oorzaken en behandeling
Slaapdronken zijn is een verschijnsel waarbij een persoon die 's nachts of 's morgens ontwaakt vreemde gedragingen vertoont die niet aansluiten bij zijn normale gedragspatroon. In de Engelstalige medische literatuur wordt gesproken over confusional arousal.