Waarom is slaap belangrijk?
Ongeveer een derde van de tijd die we op de wereld doorbrengen, besteden we aan slapen. Weinigen onder u zullen zich al afgevraagd hebben waarom we slapen. Slaap hoort immers net zozeer als eten en drinken bij onze dagelijkse routine en we weten heel goed dat we zonder slaap niet kunnen leven. Minder bekend is dat niet alleen de slaap zelf, maar ook de kwaliteit van de slaap belangrijk is voor een goede gezondheid en levenskwaliteit. In dit artikel leggen we uit waarom mensen een goede slaap nodig hebben.
De functie van slaap
Slaap heeft vooral een invloed op de hersenactiviteit. Tijdens de diepe slaapfase ruimt het brein de afvalstoffen op die een gevolg zijn van onze stofwisseling. De hypofyse scheidt het menselijk groeihormoon af, dat instaat voor onderhoud en herstel van het lichaam. De diepe slaap is dus vooral belangrijk voor fysieke rust en herstel: lichaamsweefsels herstellen, er is meer bloeddoorstroming naar de spieren, de bloeddruk zakt en de energieniveaus van het lichaam worden opnieuw aangevuld.
De remslaapfase is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het verwerken van informatie. Die fase is noodzakelijk om geestelijk volledig te recupereren.
Slaap is dus belangrijk voor het dagelijkse herstel van het lichaam. Doordat een aantal processen in het lichaam tijdelijk uitgeschakeld zijn, kunnen andere hun werk doen. Terwijl we wakker zijn, gebruiken onze hersencellen veel neurotransmitters. Dat zijn signaalstoffen die zorgen voor informatieoverdracht tussen onze cellen. Die stoffen, en de receptoren waaraan ze zich binden, raken overdag langzaam op en moeten zich herstellen tijdens de slaap.
Waarom een goede nachtrust belangrijk is
Dat we niet lang zonder enige slaap kunnen, is vrij evident. Vermoeidheid is het eerste symptoom dat aangeeft dat het tijd is voor onze dagelijkse rust. Als we dat negeren, duurt het niet lang voor ons lichaam en onze geest op alle vlakken slecht beginnen te functioneren. De andere gevolgen van te weinig, onregelmatig of slecht slapen manifesteren zich minder vlug en worden gewoonlijk niet meteen met de oorzaak in verband gebracht. We geven een overzicht van de wetenschappelijke inzichten wat betreft de invloed van de slaapkwaliteit op verschillende functies van het lichaam.
Belang van slaap voor geheugen en prestaties
Uit studies naar de gezondheidsgevolgen van slaapverstoring op korte en lange termijn, is gebleken dat slaap verband houdt met verschillende hersenfuncties, waaronder geheugen en cognitie. Slaapverstoring beïnvloedt de geheugenverwerking en -vorming. Tijdens de slaap lijkt er een soort reorganisatie van hersennetwerken plaats te vinden. Zwakke connecties tussen hersencellen verdwijnen en de sterke worden verstevigd. Tijdens dat proces worden herinneringen opgeslagen. Omdat het brein tijdens de slaap geen andere prikkels te verwerken krijgt, kan het de overdag opgedane informatie een plaats geven.
De prestaties van mensen op het werk, op school en in andere omgevingen worden beïnvloed door de kwaliteit van hun slaap. Dat gaat over focus, emotionele reactiviteit, besluitvorming, risicogedrag en beoordelingsvermogen. Die invloed is al merkbaar op jonge leeftijd: een studie die in 2015 verscheen in het Journal of Child Psychology and Psychiatry heeft aangetoond dat het slaappatroon van kinderen een rechtstreekse invloed kan hebben op hun gedrag en academische prestaties.
Belang van slaap voor emotionele en sociale intelligentie
Er is een verband tussen slaap en sociale en emotionele intelligentie. Iemand die niet voldoende slaapt, heeft doorgaans meer problemen met het herkennen van emoties en uitdrukkingen van andere mensen. In een onderzoek uit 2022 werd gepeild naar de relatie tussen slaapkwaliteit en slaapduur enerzijds en emotionele intelligentie anderzijds. De deelnemers moesten vragenlijsten invullen over hun slaapgewoonten en emotionele intelligentie. Degenen die aangaven dat ze een hogere slaapkwaliteit ervaarden, scoorden het best op emotionele intelligentie. Ze deden het goed in sociale interacties, het onderhouden van relaties, het beheersen van impulsen en gaven over het algemeen blijk van positieve gevoelens.
Belang van slaap voor voorkomen van depressie
Het verband tussen slaap en geestelijke gezondheid maakt al geruime tijd onderwerp uit van wetenschappelijk onderzoek. Een meta-analyse uit 2016 concludeerde dat slapeloosheid significant geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op depressie. Slaaptekort kan aanleiding geven tot cognitieve veranderingen, zoals concentratiestoornissen of geheugenproblemen, die dan weer leiden tot een verhoogd risico op depressie. Slaapstoornissen kunnen ook de emotionele stabiliteit aantasten en neurale processen veranderen, wat kan leiden tot symptomen van depressie. Een kwalitatieve slaap kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van depressies.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Belang van slaap voor lichamelijke aandoeningen
Een van de risicofactoren voor hartaandoeningen is een hoge bloeddruk. Als we elke nacht voldoende rust krijgen, zorgt dat ervoor dat onze bloeddruk zichzelf kan reguleren. Een goede nachtrust kan ook de kans op slaapgerelateerde aandoeningen zoals slaapwandelen verminderen en een betere algemene gezondheidstoestand van het hart bevorderen.
Er is ook een verband tussen voldoende slaap en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Een studie uit 2019 vond een significant positief verband tussen meer slaapinconsistentie en hogere ontstekingsniveaus, vooral bij vrouwen. De studie wees uit dat een inconsistente slaap, waarbij iemand op onregelmatige tijden gaat slapen of elke nacht verschillende keren wakker wordt, het lichaamsproces dat ontstekingen reguleert kan verstoren.
Slaap helpt het lichaam te herstellen en te regenereren. Het immuunsysteem is geen uitzondering op die relatie. Sommige onderzoeken suggereren dat de diepe slaap nodig is om het immuunsysteem op peil te houden. Om de exacte mechanismen van de slaap met betrekking tot de impact ervan op het immuunsysteem te begrijpen, is nog verder wetenschappelijk onderzoek nodig.
Belang van slaap voor lichaamsgewicht
Verschillende studies hebben overgewicht en slechte slaappatronen met elkaar in verband gebracht. Mensen die gemiddeld minder dan zeven uur per nacht slapen, zouden meer kans hebben om een hogere BMI en zelfs obesitas te ontwikkelen dan anderen die meer slapen. Dat komt doordat slaapgebrek gepaard gaat met hogere niveaus van ghreline (het hongerhormoon), zoutretentie en ontstekingsmarkers. Het effect kan ook mentaal zijn: als verminderde slaap resulteert in verhoogde vermoeidheid, kan dat een invloed hebben op iemands verlangen of vermogen om een gezonde levensstijl na te streven.
Er zijn ook aanwijzingen dat een goede nachtrust ervoor kan zorgen dat iemands lichaam minder calorieën binnenkrijgt. Uit een klinisch onderzoek uit 2022 bleek dat volwassenen met overgewicht die hun slaapduur verlengden, minder calorieën binnenkregen dan de controlegroep. De deelnemers sliepen gemiddeld 1,2 uur langer en aten ongeveer 270 calorieën minder dan de controlegroep. De onderzoekers concludeerden daaruit dat het verbeteren van de slaapkwaliteit en behouden van een gezonde slaapduur kan helpen bij het afvallen en het voorkomen van overgewicht.
Belang van slaap voor atletische prestaties
Volwassenen hebben tussen 7 en 9 uur slaap per nacht nodig, maar recente studies lijken in de richting te gaan dat sporters meer slaap nodig hebben dan mensen die minder actief zijn. Voldoende slaap is belangrijk voor atleten omdat hun lichaam tijdens de slaap herstelt van de belasting van trainingen of wedstrijden.
Voordelen van goede slaapkwaliteit voor sporters:
- hoger uithoudingsvermogen
- meer energie
- meer nauwkeurigheid
- kortere reactietijd
- hogere snelheid
- beter mentaal functioneren
Nuttige tips om sporten te combineren met een goede nachtrust, lees je in ons artikel over sporten voor het slapen.
Hoeveel slaap hebben we nodig?
De slaapbehoefte varieert van persoon tot persoon, maar is wel deels afhankelijk van de leeftijd. Naarmate we ouder worden, hebben we minder slaap nodig om optimaal te functioneren. De algemene richtlijn volgens leeftijd:
- pasgeborene 0-3 maanden: 14-17 uur
- zuigeling 4-11 maanden: 12-15 uur
- peuter 1-2 jaar: 11-14 uur
- kleuter 3-5 jaar: 10-13 uur
- schoolkind 6-13 jaar: 9-11 uur
- puber 14-17 jaar: 8-10 uur
- volwassene 18-64 jaar: 7-9 uur
- oudere 65+ jaar: 7-8 uur