Wat zijn chronische inflammatoire bindweefselziekten (CIB)?
Chronische inflammatoire bindweefselziekten, ook CIB genoemd, is een verzamelnaam voor een reeks chronische auto-immune aandoeningen waarbij ontstekingen (inflammaties) ter hoogte van het bindweefsel (het steunweefsel) optreden.
De symptomen van CIB
Er kunnen verschillende klachten optreden naar aanleiding van een chronisch inflammatoire bindweefselziekte.
- Vermoeidheid
- Koorts
- Artritis
- Gewrichtspijnen
- Gewrichtsontstekingen
- Spier- en zenuwpijnen
- Extreme vermoeidheid van de spieren
- Overgevoeligheid van de spieren
- Spierverzwakkingen (met mogelijk verlamming tot gevolg)
- Ontstekingen over heel het lichaam
- Haarverlies
- Tendinitis (pijn aan de pezen)
- Bloedarmoede
- Klierzwellingen
- Gewichtsverlies en slechte eetlust
- Ontsteking van hartvlies, longvlies of buikvlies
- Aantasting van de nieren
De oorzaken van CIB
Bij auto-immuniteit ziet het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als vreemd en valt het de eigen cellen aan in plaats van de vreemde indringers (bacteriën, virussen). De ontstane ontstekingen kunnen over heel het lichaam plaatsvinden, waardoor CIB onder de noemer van systeemziekten wordt geplaatst. Door de aantasting van het bindweefsel kunnen ook andere organen getroffen worden, zoals de gewrichten, de spieren, het hart, de nieren, de maag, het darmkanaal en het zenuwstelsel.
De chronisch inflammatoire bindweefselziekten hebben een wisselend verloop: ze kunnen plots optreden en ook ineens weer verdwijnen.
Chronische inflammatoire bindweefselziekten (CIB)? Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
De behandeling van CIB
Bij de behandeling van chronisch inflammatoire bindweefselziekten houdt de arts in de eerste plaats rekening met de ernst van de ziekte, de aantasting van de organen en de mate waarin deze zijn aangetast.
Bij normale gevallen
De behandeling bestaat meestal uit medicatie die de auto-immuniteit onderdrukt (bv. cortisone, interferon, colchichine). Zelfs wanneer het bindweefselprobleem onder controle is, kan de patiënt nog pijn ervaren. In dat geval kan ook medicatie de pijn verlichten. Zo kan de arts bij ontstekingspijnen bijvoorbeeld een lichte ontstekingsremmer voorschrijven.
Bij ernstige gevallen
Indien er echter ernstige aantastingen optreden (bijvoorbeeld van de nieren), zal de arts zwaardere medicatie en/of een specifieke behandeling voorschrijven of doorverwijzen naar een specialist. Aangezien CIB met opstoten optreedt, heeft de patiënt in bepaalde periodes minder medicatie nodig dan in andere periodes.
Een goed slaapsysteem
Los van deze behandelingen is het ook belangrijk om goed te slapen. Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt voor een goede, correcte ondersteuning en een veel grotere relaxatie.
De diagnose van chronische inflammatoire bindweefselziekten
Om CIB vast te stellen zijn meestal verschillende onderzoeken nodig. In de eerste plaats baseert de arts zich op de klachten van de patiënt. Bij typische uitgesproken symptomen (aanzienlijke gewrichtsontstekingen, hartvliesontsteking, …) kan de diagnose soms gesteld worden zonder bloedonderzoek. In vele gevallen zijn de klachten van een bindweefselafwijking echter minder uitgesproken, waardoor hij niet met zekerheid kan stellen dat het om een systeemziekte gaat.
Bij typische uitgesproken symptomen kan de diagnose soms gesteld worden zonder bloedonderzoek.
Daarom is het belangrijk om de evolutie van de klachten goed op te volgen. De arts kan zich als hulpmiddel ook beroepen op bestaande, wetenschappelijke criteria om CIB vast te stellen, op bloedonderzoek en op bijkomende specifieke onderzoeken (longfunctie, nierfunctie, hartonderzoek, …).