Een koudschuim- of een traagschuimmatras kiezen?
Koudschuim en traagschuim zijn begrippen in de matrasindustrie die regelmatig verwisseld worden, merken we bij onze klanten. In deze blog leest u over de verschillen en gelijkenissen tussen koudschuim en traagschuim. We lijsten ook de voor- en nadelen op van een koudschuimmatras en een traagschuimmatras.
Wat is koudschuim?
Koudschuim is een comfortschuim gemaakt van polyurethaan of PU. Het wordt ook HR-schuim (high resilience) genoemd. Koudschuim wordt veelvuldig gebruikt in matrassen, maar ook in de betere zitmeubelen en bureaustoelen. Het woord 'koud' verwijst niet naar het gevoel voor het lichaam, maar heeft te maken met het productieproces dat vroeger op iets lagere temperatuur dan gebruikelijk uitgevoerd werd. In die zin is HR-schuim als benaming tegenwoordig correcter.
Koudschuim: voordelen
Een koudschuimmatras heeft een goede puntelasticiteit. Dat wil zeggen dat het volledige lichaam ondersteund wordt doordat de matras op alle plekken goed aansluit. De veelzijdigheid van koudschuim maakt het heel erg geliefd binnen de slaapwereld. Het is van nature ventilerend door de opencelstructuur, waardoor transpiratievocht vlot kan verdampen. Voor een gemiddelde levenscyclus van 10 jaar is dat naar hygiëne toe een belangrijke eigenschap. Koudschuim geeft zowel comfort als ondersteuning naarmate men de matras meer indrukt. Beiden zijn noodzakelijk voor een fijne slaapervaring.
Een koudschuimmatras is veerkrachtig en neemt na indrukking vlug zijn oorspronkelijke vorm weer aan. De veerkracht is een grote factor in het algehele comfort van de matras. Kuilvorming, een fenomeen waarbij de matras een verzwakking vertoont (meestal ter hoogte van het bekken), komt minder voor. Door de jaren heen is men erin geslaagd om de veerkracht verder te doen toenemen. Dat is een logisch gevolg van een betere samenstelling en een geoptimaliseerd productieproces bij het maken van het HR-schuim. Een matrassenproducent kan gemakkelijk vormen aanbrengen ter verbetering van zijn product.
Voorbeelden van koudschuimtoepassingen:
- een flexibele matras maken
- zones aanbrengen aan de heup en de schouder
- het oppervlak verzachten
- ventilatiekanalen voorzien
Koudschuim: nadelen
Echte nadelen heeft een koudschuimmatras niet. Het kan natuurlijk dat iemand door zijn voorgaande ervaringen zich minder aangetrokken voelt tot een koudschuimmatras. Elk type matrasvulling staat voor een ander gevoel qua comfort en ondersteuning. Bij elke nieuwe matras start er ook een wenperiode, ook al lijkt hij in opbouw en hardheid op het oude exemplaar.
Koudschuim: kwaliteit
Koudschuim bestaat in verschillende kwaliteiten. Een koudschuimmatras met een hogere densiteit is zwaarder en ook duurder. De densiteit of het soortelijk gewicht zegt iets over de kwaliteit van het schuim maar is niet de enige factor. Voor een matras wordt aangeraden om nooit een lagere densiteit te gebruiken dan 40 kg/m³.
Het recept van elk type koudschuim verschilt naargelang de kwaliteit en de verhouding van de gebruikte grondstoffen. De chemische samenstelling van het schuim bepaalt of een matras meer veerkracht, een betere luchtdoorlaatbaarheid of een betere SAG-waarde heeft. De SAG-waarde is de factor die de progressieve ondersteuning of indrukkingshardheid weergeeft. In het begin voelt de matras zacht aan maar naarmate men meer indrukt, voelt de gebruiker meer ondersteuning. Dat is nodig want anders hangt het lichaam door, wat tot rugklachten leidt. De SAG-factor wordt berekend door de indrukkracht bij 65 % en de indrukkracht bij 25 % te delen door elkaar. We streven naar een SAG-factor van 3.
De kwaliteit wordt ook bepaald door de mate waarin de producent zijn productieproces onder controle heeft. Goede producenten hebben minimale toleranties op zowel hardheid (+/- 10 %) als densiteit (+/- 5 %).
Polyether is het goedkope broertje van koudschuim. Het wordt gebruikt in kindermatrassen, goedkope matrassen en de meubelindustrie (eerder voor de rug van een zetel dan voor de zitting). Bij langdurige hoge belasting gaat een polyethermatras vrij vlug doorliggen. Voor een kind is dat meestal goed genoeg door zijn of haar lage gewicht.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.
Verschillende hardheden van koudschuim
Bij elke densiteit koudschuim zijn diverse hardheden verkrijgbaar. De hardheid van koudschuim wordt uitgedrukt in Newton (N) of Kilopascal (Kpa). Het zijn waarden die opgemeten worden bij een indrukking van 40 % van een geijkt teststaal van een schuim.
De hardheid heeft niets te maken met de duurzaamheid van een matras. Een licht koudschuim of zelfs polyether kan een zachte, medium of harde variant hebben. Bij latex is dat niet het geval en wordt een matras zwaarder naarmate ze harder wordt, doordat men meer latex toevoegt.
De hardheid van een matras wordt in de praktijk gekozen op basis van het gewicht, de lengte (gewichtsverdeling of BMI) en de persoonlijke voorkeur van de gebruiker.
Certificaten bij koudschuim of HR-schuim
De beste kwaliteit koudschuim krijgt een aantal certificaten, zoals Certipur, Oekotex, LGA, Hygcen of Ecovadis. Ze geven garanties op het vlak van gezondheid, veiligheid, milieu en duurzaamheid. De Dorsoo ACTIVE+ koudschuimmatras heeft al die certificaten. Onze schuimproducent is bijkomend ISO 9001-gecertifieerd.
Koudschuim samengevat
- Hogere densiteit dan gewoon polyetherschuim
- Veerkrachtig, geeft tegendruk
- Open celstructuur, waardoor ademend
- Hoge puntelasticiteit, volgt het lichaam
- Leent zich goed voor het maken van vormen
- Gebruikt in kwaliteitsmatrassen, betere zit- en bureaumeubelen
- Kwaliteit hangt af van gebruikte grondstoffen en gecontroleerd productieproces
Wat is traagschuim?
Traagschuim is een comfortschuim dat vervaardigd wordt uit polyurethaan. Andere termen voor traagschuim zijn visco-elastisch schuim of NASA-schuim (vooral in Nederland). Het materiaal is traag responsief in tegenstelling tot koudschuim, latex of pocketveren. Vandaar het woordje 'traag'.
Het werd oorspronkelijk in de jaren zestig ontwikkeld toen men experimenteerde met nieuwe materialen voor de ruimtevaart. Uiteindelijk werd het daarvoor nooit gebruikt maar het kreeg nadien wel medische toepassingen, o.a. in matrassen tegen doorligwonden in ziekenhuizen.
Traagschuim: voordelen
Een traagschuimmatras heeft de unieke eigenschap om zich, onder de invloed van warmte, te vormen naar het gewicht dat erop rust. Daardoor is het drukverlagend, een eigenschap die in ziekenhuizen van pas komt ter voorkoming van decubitus of doorligwonden. Door het liggen wordt het matrasoppervlak zachter en vormt het zich langzaam naar de contouren van het lichaam. Als men een andere houding aanneemt, duurt het even voor de matras zich aangepast heeft.
Op een traagschuimmatras ligt men stabiel. Als ze opgewarmd is, voelt ze knus aan en warmte is op zich goed voor de spieren en gewrichten. Traagschuim kan spierspanning verlagen door zoveel mogelijk draagoppervlak te creëren.
Traagschuim: nadelen
Traagschuim is door zijn chemische samenstelling minder luchtig dan koudschuim, zeker bij de hogere densiteiten (bijv. 85 kg/m³). Als traagschuim gevormd wordt in een mal ademt het totaal niet. Dat is vooral het geval bij goedkope producten. Voor mensen die vrij vlug zweten, is het daarom niet de beste keuze als toplaag van een matras.
Foto van traagschuim dat niet ademt.
Foto van traagschuim met opencellige structuur (wordt gebruikt bij Dorsoo).
De temperatuursgevoeligheid zorgt ervoor dat een traagschuimmatras 's winters een stuk harder kan aanvoelen dan op warmere dagen.
Doordat traagschuim krachten absorbeert, is het draaien in bed iets lastiger. Omdat traagschuim geen tegendruk biedt, is het minder geschikt voor een matras tegen rugklachten. Als de rug doorhangt, zal traagschuim gewoon die vorm volgen.
Traagschuim samengevat
- Verlaagt druk door zich te vormen naar het lichaam
- Absorbeert krachten
- Ademt, maar minder goed dan koudschuim
- Wordt zachter door omgevings- en lichaamstemperatuur
- Vaak gebruikt als toplaag en in combinatie met koudschuim of pocketveren
- Is 'traag' responsief bij veranderen van slaaphouding
- Ook veelvuldig aangewend voor hoofdkussens
Hoe is een traagschuimmatras opgebouwd?
Een 100 % traagschuim matras bestaat niet. Een bekende fabrikant heeft dat in de beginperiode wel geprobeerd, maar het lichaam zakte te diep weg. Het traagschuim wordt gebruikt in combinatie met een stabiele basis uit koudschuim of pocketveren. Traagschuim wordt vaak als toplaag gebruikt om drukverlagende eigenschappen aan een matras te geven.
Soms wordt traagschuim ook als tussenlaag gebruikt. Dan fungeert het als een drukverdeler tussen de basis en een comfortabele toplaag.
Zo wordt dat ook toegepast in de Dorsoo COMFORT-matras. Daarbij is voor een toplaag in Talalaylatex gekozen voor zowel het comfort als voor de hoge luchtdoorlaatbaarheid. Dorsoo heeft ook een traagschuimhoofdkussen in zijn gamma, het 3D Visco-hoofdkussen dat aanpasbaar is naar drie hoogtes.
Koudschuim- of traagschuimmatras bij rugklachten
Voor welke matras kiest u het best bij rugklachten? We raden een koudschuim matras met een actieve bedbodem of een goed doordachte hybride matras aan bij rugklachten. Een hybride matras gebruikt meerdere kernmaterialen voor de opbouw van de matraskern. Het is geen traagschuim-, koudschuim-, latex- of pocketverenmatras, het is een combinatie ervan.
Een gewone traagschuimmatras zal wel de druk op de spieren en weefsels verlagen, waardoor spierpijn rond de wervelkolom kan verminderen. Dus heeft hij zeker zijn voordelen naar bepaalde klachten toe, maar actief de rug ondersteunen doet hij niet. Als de rugpijn zijn oorsprong vindt in de ruggengraat, wordt behalve comfort een gedegen ondersteuning belangrijker. Dat is het best te bereiken met een koudschuimmatras in combinatie met een ergonomische bedbodem.
De verschillen tussen koudschuim en traagschuim
Koudschuim is veerkrachtig en biedt tegendruk. Het past zich snel aan en keert snel terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Traagschuim is drukverlagend doordat het zich vormt naar het lichaam. Het biedt geen tegendruk, absorbeert krachten en past zich traag aan bij verandering van lighouding.
Koudschuim heeft een open celstructuur die een goede luchtcirculatie bevordert. Traagschuim, daarentegen, heeft vaak een dichtere celstructuur die minder lucht doorlaat maar bijdraagt aan een uitstekende drukverlichting. De beperkte luchtcirculatie zorgt ervoor dat traagschuim een warmer materiaal is dan koudschuim.
Een koudschuimmatras bestaat uit één kernmateriaal. Een traagschuimmatras heeft een basislaag in koudschuim of pocketveren en wordt alleen afgedekt met traagschuim als drukverlagende laag. Een koudschuimmatras is meestal draaibaar en keerbaar door symmetrie links-rechts en boven-onder. Een traagschuimmatras is normaal gezien alleen draaibaar van voet- naar hoofdeinde.
Een koudschuimmatras leent zich perfect voor alle types slapers. Een traagschuimmatras heeft meer een medische toepassing (doorligwonden) en helpt om spierspanning te verlichten door de drukverlagende eigenschappen.
Koudschuim voelt altijd even hard of zacht aan. Traagschuim zal in de winter harder aanvoelen dan in de zomer. Door de lichaamswarmte wordt traagschuim zachter na enkele minuten.