Veranderingen van het lichaam bij het ouder worden
Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. Die veranderingen ontstaan doordat het lichaam minder in staat is om nieuwe cellen aan te maken. Hoe verandert uw lichaam als u ouder wordt? Dat verschilt van persoon tot persoon. Een goede conditie en voldoende slaap kunnen het proces vertragen. We geven een overzicht van de lichamelijke gevolgen van het ouder worden.
Lichamelijke veranderingen bij het ouder worden
Veranderingen aan de huid
De veranderingen aan de huid zijn het opvallendst. Door de afname van het eiwit elastine en collageen (bindweefsel) wordt de huid minder elastisch, dunner en ontstaan er rimpels. Wondjes genezen langzamer.
Veranderingen aan de spieren
Bij het ouder worden treedt atrofie op. Atrofie is het dunner worden van de spieren. Het aantal spiervezels neemt af en de spierkracht daalt. Daarnaast is spierverkorting een kwalijk fenomeen. De oorzaak daarvan is niet meteen het ouder worden zelf. Wel is het een gevolg van een gebrek aan beweging en mobiliteit die vaak gepaard gaat met het ouder worden. Spierverkorting kunnen we – ook op oudere leeftijd – gelukkig tegengaan door meer te bewegen en de spieren te rekken.
Veranderingen aan de botten
Botten worden dunner door het verlies van calcium. Doordat de botdichtheid afneemt, wordt het skelet poreuzer. Er is sprake van osteoporose als er een sterke afname is van de sterkte van de botten en als er een verhoogd risico is op botbreuken. Door osteoporose kan de rug scheefgroeien. Vrouwen hebben vaker last van osteoporose dan mannen.
Veranderingen aan de ruggengraat
De tussenwervelschijven van de ruggengraat drogen uit en worden dunner. Daardoor neemt de lengte van de wervelkolom af en krimpen we. Hoeveel krimpt de mens? Dat verschilt van persoon tot persoon. Vrouwen krimpen gemiddeld vlugger en meer dan mannen. Sommige mensen kunnen tot 10 centimeter kleiner worden. Deze veranderingen leiden tot rugklachten, die we wat verderop beschrijven.
Veranderingen aan de gewrichten
Reumatische klachten komen vaker voor, omdat er meer urinezuur in de gewrichten aanwezig is. Het lichaam raakt die afvalstoffen moeilijker kwijt.
Veranderingen aan het hart
Het hart werkt trager omdat het aantal hartspiercellen afneemt. Ook kan er verkalking in de (slag)aders optreden. De bloeddruk stijgt door een verminderde elasticiteit van de slagaders.
Veranderingen aan de hersenen
In de hersenen treedt een verlies van neuronen op. Die hersencellen zijn verantwoordelijk voor het geheugen, het reactievermogen en het evenwicht. Daardoor kunnen ouderen vergeetachtig worden, moeilijker stappen of valneigingen hebben.
Veranderingen aan het lichaamsvet
Specifiek bij vrouwen merken we lichamelijke veranderingen bij het ouder worden tijdens de overgang. Door de dalende oestrogeenproductie na de menopauze concentreert het vetweefsel zich meer rond de buik dan op de heupen, waardoor het figuur van de vrouw verandert.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Rugklachten bij het ouder worden
Doordat de tussenwervelschijven van de ruggengraat uitdrogen, worden de wervels op elkaar geduwd en kunnen er barstjes ontstaan. De wervels bewegen daardoor minder ten opzichte van elkaar. Dat zorgt voor een verhoogde druk op het ruggenmerg en de zenuwen rond de wervels. Daardoor hebben ouderen vaak last van rugpijn en uitstralingsklachten. Ze komen ook moeilijker uit bed of van de sofa.
Ouderen hebben minder slaap nodig
Naarmate we ouder worden, slapen we minder. 70-plussers staan vaak vroeg op omdat ze minder behoefte aan slaap hebben. Zelfs bij slaaptekort voelen ouderen zich doorgaans minder moe dan jongeren en heeft het minder invloed op hun alertheid overdag.
Hoe komt dat nu? Ten eerste hebben ouderen overdag minder zware activiteiten, zowel mentaal als lichamelijk. Ten tweede zorgt het hormoon melatonine voor een verklaring. Dat is het hormoon dat waakt over ons slaap-waakritme. Op het einde van de dag zijn de concentraties van dat hormoon hoog en maakt het ons slaperig. Bij het ouder worden, hebben onze hersenen minder receptoren om die melatonine op te nemen.
Het verouderingsproces vertragen
Hoe vlug we verouderen, hangt voor een deel af van onze levensstijl. Ons lichaam weer jonger maken, is uiteraard onmogelijk. Maar er zijn wel een aantal vuistregels waarmee we het verouderingsproces enigszins kunnen vertragen.
Voldoende bewegen is belangrijk om de veranderingen van het verouderingsproces te vertragen. Evenwichtige voeding met voldoende calcium en vitamine D kan het proces van osteoporose afzwakken. Ook veel drinken is belangrijk, omdat het uitdroging voorkomt.
Ouderen hebben meer slaapstoornissen. Gebrek aan slaap versnelt het verouderingsproces, daarom is een kwalitatief bed van groot belang. Door de verzwakte spieren en de minder sterke botdichtheid is een optimale ondersteuning van de rug noodzakelijk tijdens de slaap. Een slaapsysteem van Dorsoo kan daarbij helpen.