Veranderen we eigenlijk onbewust van slaaphouding tijdens de nacht?

Veranderen we eigenlijk onbewust van slaaphouding tijdens de nacht?

Geschreven door Jan Manueel therapeut
3

We weten allemaal dat we weleens draaien in bed. Van die verandering van slaaphouding zijn we ons allemaal bewust, omdat we die zelf aansturen. We doen dat bijvoorbeeld om pijn te vermijden ergens in het lichaam. Of puur als afwisseling omdat we de slaap niet kunnen vatten en we het eens in een andere positie willen proberen. 

Uit het grote slaaponderzoek van Dorsoo weten we in welke slaaphouding de Vlaming inslaapt

  • 61 % op de zij
  • 10 % op de rug
  • 11 % op de buik
  • 13 % half op de zij en half op de buik    

Zo beginnen we er dus aan, maar we draaien al in het bed als we nog wakker zijn, voor het inslapen. Als dat ontaardt in gewoel dat langer dan een half uur duurt, kunnen we spreken van problematisch inslaapgedrag. Wat de oorzaken zijn van dat woelen en hoe u daarmee kunt omgaan, leest u in de blog 'Woelen in bed: oorzaken en hoe te voorkomen'.

Om al meteen ook te antwoorden op de titel van de blog: ook onze onbewuste veranderingen van slaaphouding zijn vrij talrijk.

We veranderen onze slaaphouding 10 tot 40 keer per nacht

Zodra we ingeslapen zijn, draaien we ons doorheen de nacht nog flink meer dan we denken. Onderzoek wijst uit dat nagenoeg iedereen 10 tot 40 keer, of volgens sommige bronnen zelfs 50 keer, van slaaphouding verandert per nacht. Ons eigen slaaponderzoek wijst uit dat maar 21 % van de Vlamingen denkt zich nooit te draaien, dus denkt bijna 80 % dat ze 's nachts wel van slaaphouding veranderen.

De Britse professor Chris Idzikowski, die al meer dan een kwarteeuw onderzoek doet naar slaap en slaapstoornissen en de functies bekleedde van voorzitter van de British Sleep Society en de Sleep Assessment and Advisory Service, onderscheidde in een onderzoek uit 2003 in grote lijnen zes verschillende slaapposities. Daarvan is vooral de foetushouding – een vorm van zijlig, maar dan met opgetrokken benen – frequent (41 % van de mensen slaapt weleens in die positie). Maar we nestelen ons bijvoorbeeld ook soms als plank of als zeester, om maar wat namen van slaaphoudingen van Idzikowksi te citeren.

Slaaphouding zijlig - draaien in bed

Die veranderingen in de slaaphouding maken we onbewust. Een goede zaak overigens, want dat draaien in bed zorgt voor de dynamiek in onze tussenwervelschijven en het houdt onze bloedcirculatie op peil, waardoor we minder stijf zijn bij het ontwaken. De normaalste zaak van de wereld dus. Buitengewoon veel draaien en keren is echter het teken dat u niet goed ligt, dan bent u aan het woelen. Wat de beste slaaphouding is, leest u hier. 

Interesse in een bed dat u correcte ondersteuning geeft in elke slaaphouding?

Kom gerust langs om het effect te voelen in een Dorsoo-adviespunt. Onze adviseurs geven u vrijblijvend advies.

Vind uw Dorsoo-adviespunt

Een slaapsysteem dat het lichaam in verschillende slaaphoudingen correct ondersteunt

Dat lijken op het eerste zicht misschien volstrekt normale wetenschappelijk bewezen feiten zonder veel impact op onze slaapkwaliteit. Wel, think again. Meer nog, de feitelijke vaststelling dat we allemaal tien tot veertig keer van positie veranderen in onze slaap vormt eigenlijk het fundament van het ACTIVE+ slaapsysteem dat Dorsoo ontwikkelde.

Bij Dorsoo geloven we niet dat er zoiets als de ideale configuratie op maat bestaat voor de hele nacht, wat bij slaapoplossingen op maat wel het uitgangspunt is. Daarbij wordt een persoon immers gemeten en geanalyseerd in zijn dominante slaaphouding en wordt daarvoor de nodige ondersteuning op maat gegeven.

Correcte ondersteuning, nacht na nacht, jaar na jaar

Het profiel in ruglig heeft echter een andere vorm dan het profiel op de zij van diezelfde persoon. De meeste mensen liggen delen van de nacht in beide houdingen, soms zelfs in drie houdingen. Daarom ontwikkelden we een ergonomisch bed met dynamische lattenbodem dat het lichaam altijd correct ondersteunt door het spel van druk en tegendruk: 

  • de hele nacht door, ook als u geregeld van slaappositie verandert
  • door de jaren heen, ook als uw lichaam verandert door een paar kilootjes meer of minder

De matraskernen van Dorsoo zijn verkrijgbaar in drie verschillende hardheden (soft, medium en firm). Een dieper ingesneden en dus zachtere schouderzone is zelfs standaard bij alle ACTIVE+ matrassen, die bovendien zowel draai- als keerbaar zijn. U kiest dus zelf voor het gewenste comfort. De grote verschilmaker, het onderliggende spel van dynamische ondersteuning tussen lattenbodem en matras, blijft daarbij altijd zijn werk doen.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.