Wat zegt de Universiteit van Vlaanderen over slaap?
Ja, stiekem zijn we wel fan van de Universiteit van Vlaanderen. Dat is een platform dat wetenschap toegankelijk voor iedereen wil maken, met korte, bevattelijke video's en podcasts van vooraanstaande Vlaamse wetenschappers. In mensentaal proberen ze zo inzichten te delen over hun specifieke vakgebieden. Een beetje nerdy misschien, maar in deze blog doorbreken we onze stille adoratie en delen we openlijk vier items met u over ons favoriete onderwerp: slaap.
Prof. dr. Johan Verbraecken, longarts en medisch coördinator van het UZA-slaapcentrum:
'Wat gebeurt er met je brein als je slecht slaapt?'
In deze video legt professor Verbraecken niet alleen uit dat we door teveel koffie of te laat tokkelen op de gsm slecht slapen, maar ook wat die slechte slaap precies met onze hersenen doet en welke stoffen daarbij een – al dan niet kwalijke – rol spelen. In zijn betoog leidt hij ons rond in de wondere wereld van Morpheus, met aandacht voor de rol van melatonine, de werking van neurotransmitters of de remslaap, om ons duidelijk te maken dat slapen echt een broodnodige vorm van dagelijkse regeneratie is. Als we die verwaarlozen, zien we er maar bleekjes uit en krijgen we wallen onder de ogen (ook die uitleg waarom komt aan bod).
Prof. dr. Luc Herregods (UGent), specialist anesthesie:
'Wat doet de anesthesist terwijl je slaapt?'
Het is misschien niet de slaap waarvan we dromen, zo met een anesthesist in de buurt, maar slapen onder narcose bij een operatie spreekt tot de verbeelding en leidt ook wel tot soms wilde fabels. Professor Herregods legt uit hoe slapen onder verdoving zich onderscheidt van de gewone slaap of van een coma – want dat zijn allemaal verschillende fenomenen met andere doelstellingen. Hij gaat in op elementen als pijnstilling, ademhaling, spierverslapping en geheugenverlies die optreden tijdens zulke slaap en het belang van kennis van anatomie, fysiologie en de farmacologie bij de anesthesist. Die is dus veel meer dan de persoon die u in slaap spuit.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Prof. dr. Guy Vandenbosch (KU Leuven), ingenieur met specialisatie in elektromagnetisme en straling:
'Waarom moet je banger zijn van je eigen gsm dan van een gsm-mast?'
Gaat misschien niet meteen over slaap, maar de clou van de uiteenzetting van professor Vandenbosch is toch dat het immer bleepende ding niet in de slaapkamer thuishoort. Dat wist u al uit onze blog over de invloed van smartphones op de slaap. Daarin gaat het meer over de gsm als enerverende lichtbron die de hersenen teveel prikkelt, in deze video gaat het over de elektromagnetische straling die onlosmakelijk met zo een toestel verbonden is. Als u de regels van de feng shui in de slaapkamer niet echt onderbouwd vindt, dan krijgt u hier de wetenschappelijke pendant die tot dezelfde conclusie komt: uw smartphone overnacht beter niet naast u op het nachtkastje.
Prof. dr. Olivier Mairesse (VUB), klinisch psycholoog en somnoloog:
'Is de uurverandering ongezond?'
Professor Mairesse laat zijn licht schijnen over de semestriële discussie bij uitstek: is de uurverandering wel gezond en moeten we die niet afschaffen? Op onze blog mengden we ons ook al in de debatten door de voor- en nadelen van winter- en zomertijd toe te lichten of door in te gaan op de invloed van het winteruur op onze slaap. Professor Mairesse nuanceert meteen door te stellen dat er geen pasklare antwoorden bestaan, omdat er verschillende chronotypes bestaan: ochtend- en avondmensen, dutters en namiddagtypes ... Wel pleit hij tegen het aanhouden van de zomertijd, omdat dat regime eigenlijk twee uur verschilt van onze biologische klok en meer medische gevolgen zou hebben dan de vermeende problemen die we nu telkens ondervinden bij de uurverandering (en waarvan hij stelt dat er weinig medisch bewijs is).