Tips om rugpijn rap te verminderen

Tips om rugpijn vlug te verminderen

Geschreven door Jan Manueel therapeut
3

1 op de 3 Belgen krijgt regelmatig te maken met rugklachten. Dat kan plots optreden, we spreken dan over acute rugpijn. De meeste klachten verdwijnen binnen een paar dagen spontaan. Als ze langer dan 3 maanden aanhouden, spreken we van chronische rugpijn. Rugklachten zijn heel onaangenaam, daarom geven we u graag een aantal tips om rugpijn vlug te verminderen.

Wat kan u doen tegen rugpijn?

1. Verander regelmatig van houding

Loop regelmatig even rond en verander om de 20 minuten van houding, zeker bij zittend werk. Stramme spieren kunnen rugpijn veroorzaken of verergeren.

2. Beweeg voldoende

Rust roest. Blijf bij rugpijn niet meer dan een of twee dagen in uw bed of op de bank liggen. Hervat uw werk of andere dagelijkse bezigheden zodra het kan. Maar respecteer uw grenzen. Til bijvoorbeeld geen al te zware lasten.

Een wandeling in de gezonde buitenlucht kan helpen. Beweging versterkt de rugspieren. Maar ga niet zwaar sporten. Lees hier welke sporten kunnen helpen.

We hebben in vorige blogartikels een aantal oefeningen voor u opgelijst om uw rug te trainen. Opgelet: blijft de pijn aanwezig na de oefeningen of neemt de pijn zelfs toe? Of hebt u een specifiek medisch probleem? Raadpleeg dan een huisarts of een therapeut. 

Ontdek onze oefeningen voor een sterkere rug: 

3. Aandacht voor ergonomie

Het is belangrijk dat u een goede houding aanneemt, zowel bij het staan, zitten als slapen. Ergonomie kan niet alleen rugklachten voorkomen, maar in bepaalde gevallen ook genezen. 

Dorsoo blog tips om rugpijn te verminderen ergonomie

4. Goed slapen

Rugpijn zorgt ervoor dat we moeilijk kunnen in- of doorslapen. Slecht slapen zorgt ervoor dat de rugpijn erger aanvoelt. Een verkeerde slaaphouding kan op zijn beurt leiden tot rugpijn. Een goed ondersteunend bed en hoofdkussen voor de nek zijn dan ook een must om rugklachten te voorkomen. 

5. Warmte

Een warm bad ontspant de spieren en kan de rugpijn verzachten. Of leg een warmtekussentje op de pijnlijke plaats. Doe dat gedurende 30 minuten of meerdere keren per dag gedurende 10 minuten. Ook een infraroodlamp werkt spierontspannend.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

6. Medicatie bij hevige pijn

Pijnstillers zoals ontstekingsremmers en paracetamol kunnen tijdelijk helpen, vooral in de beginfase van uw rugpijn. Neem nooit op eigen houtje langer dan een week pijnstillers in. Dat is niet alleen slecht voor uw maag en lever, het neemt ook de oorzaak niet weg. Het is louter symptoombestrijding. Overleg altijd met een huisarts.

7. Vermijd stress

Stress kan rugpijn versterken en zelfs veroorzaken. Het is belangrijk dat u op tijd en stond uw hoofd leegmaakt en ontspant. Pieker dus niet teveel over uw rugklachten en wees geduldig. Eindig de dag met een rustgevende activiteit.

Dorsoo blog tips om rugpijn te verminderen stress vermijden

8. Langsgaan bij een therapeut

Ga eens langs bij een therapeut (kinesist, chiropractor, osteopaat) om de rug mooi los te maken. Hij of zij kan u ook oefeningen aanleren om de rug te versterken en tonen hoe u een goede houding aanneemt tijdens het zitten, staan en bewegen. 

Op langere termijn: huisarts en rugschool

Als de rugpijn langer dan 3 dagen aanhoudt, raden we aan om een huisarts te bezoeken. 

Rugschool kan op lange termijn interessant zijn omdat dat op een structurele manier het rugprobleem aanpakt. U krijgt tips en tricks om uw rug minder te belasten in het dagelijkse leven. Er worden oefeningen aangeleerd om uw houding te verbeteren, de stabiliteit van uw rug te verhogen en uw wervelzuil te mobiliseren. Door het versterken van de rug- en buikspieren wordt de rug beter beschermd. Meer informatie daarover vindt u via een huisarts of een kinesitherapeut.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.