Te warm in bed om goed te slapen? Ontdek onze tips.
Na een hete zomerdag kan de drukkende warmte in de slaapkamer aanhouden, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen. Heeft u het te warm in bed om goed te slapen? Wij geven u in dit artikel enkele tips voor een verkwikkende nachtrust.
Waarom kunnen we niet goed slapen als het zo warm is?
Bij uitzonderlijke warmte koelt uw lichaam 's avonds onvoldoende af waardoor u minder vlot in slaap valt en ook lichter slaapt tijdens de nacht. Dit komt doordat onze lichaamstemperatuur de slaap beïnvloedt: 's avonds daalt de lichaamstemperatuur, wat ervoor zorgt dat we moe worden. 's Nachts koelt ons lichaam gemiddeld 1°C af. 's Ochtends stijgt onze lichaamstemperatuur terug om ons wakker te maken.
Om in slaap te vallen, moet uw lichaamstemperatuur dus dalen. Dit wordt door het lichaam geregeld door het uitzetten van bloedvaten in de huid. Die geeft dan meer warmte af, vooral via de uiteinden van het lichaam: het hoofd, de handen en de voeten. Met als gevolg dat de lichaamstemperatuur daalt. Hoe kan u hiervoor zorgen tijdens warme zomernachten, als u het te warm hebt in bed?
1. Neem een koude douche of bad voor het slapengaan
Op deze manier koelt uw lichaam even af, net genoeg om in slaap te kunnen vallen. Het water mag echter niet te koud zijn, anders moet het lichaam weer te hard werken om op te warmen. Om voor verkoeling te zorgen, dient het water een temperatuur te hebben die lager is dan de temperatuur van onze huid op kamertemperatuur, met name 33 °C.
2. Leg uw voeten niet onder uw laken
Uw lichaamstemperatuur wordt vooral geregeld door uw voeten, handen en hoofd. Het is dus beter om tijdens warme nachten uw voeten niet te bedekken met een dekbed of laken. Dan kan de warmte uw lichaam verlaten via uw voeten. Nog een tip: houd uw handen en polsen enkele seconden onder koud stromend water en droog ze goed af. Met deze praktische tip koelt uw lichaam sneller af waardoor u makkelijker kan inslapen.
3. Zorg voor verkoeling voor uw lichaam
Als u het te warm hebt in bed, kan ook de rest van uw lichaam verkoeling gebruiken. Leg uw kussensloop of zelfs uw dekbed (als u de ruimte daarvoor heeft) even in de diepvries. Steek deze wel eerst in een plastic zak zodat ze niet nat worden. Een koud washandje, een coldpack of ijsblokjes in een handdoek kunnen gebruikt worden om uw lichaam af te koelen. Leg deze bijv. in de nek, op de polsen of in de knieholten. Een warmwaterkruik vullen met koud water is ook een mogelijkheid.
4. Kies voor loszittende nachtkledij
Trek loszittende nachtkledij aan in natuurlijke stoffen. Verluchtende kledij zorgt ervoor dat uw huid droog blijft, waardoor u comfortabel kan indommelen. Naakt slapen is niet aan te raden, omdat de kans bestaat dat u wakker wordt doordat u het te koud krijgt. Bovendien zorgt nachtkledij ervoor dat uw zweet niet op uw lichaam blijft plakken.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
5. Zorg voor beddengoed van natuurlijke materialen
Vermijd een vochtig slaapklimaat. Net zoals bij nachtkledij, kiest u dus voor uw beddengoed het best voor natuurlijke vezels, die een goede verluchting bieden. Dorsoo biedt bedlinnen aan in verschillende materialen.
Zo heeft men de dekbedovertrekken die bestaan uit 50% linnen en 50% katoen. Linnen heeft een temperatuurregulerend effect op de huid, het absorbeert vocht en ventileert. In de zomer zorgt het dus voor extra verkoeling. U kan ook kiezen voor een dekbedovertrek vervaardigd uit 50% Tencel en 50% biokatoen. Deze is heel licht en ventilerend, en zorgt voor een fris gevoel. Daarnaast zijn er dekbedovertrekken of hoeslakens van Egyptisch katoen in perkaal weving. Deze geweven stof is luchtig van structuur en vormt zich niet helemaal rond het lichaam waardoor u frisser blijft. Een echte aanrader bij warme nachten!
Ook de natuurlijke Dorsoo-zomerdekbedden (keuze uit zijde, Tencel zomer, kameelhaar zomer en dons zomer) zijn de oplossing bij hoge temperaturen. Ze zijn heerlijk licht en luchtig, bieden een uitstekende vochtregulatie en ademen zeer goed. In de zomer krijgt u dus geen klam, maar een heerlijk fris gevoel.
6. Slaap op uw zij
Als u op uw zij slaapt, wordt de contactoppervlakte met uw matras verkleind. Leg uw knieën niet op elkaar zodat warmte kan afgevoerd worden. Ontlast bovendien uw lage rug en lig met uw onderste been meer opgetrokken.
7. Koel uw slaapkamer af
De ideale slaapkamertemperatuur bedraagt 18 °C. Sluit uw ramen, deuren, gordijnen en/of rolluiken overdag en zet pas ‘s avonds alles open zodat uw slaapkamer maximaal afkoelt. Een ventilator kan ook nuttig zijn als het te warm is om te slapen. Plaats hem richting de deuropening zodat warme lucht de kamer kan verlaten, of bij een open raam zodat koelere, frisse buitenlucht naar binnen geblazen wordt. Zet eventueel wat koele flessen water (uit de diepvries) voor de ventilator om een extra fris gevoel te creëren. Of investeer in airco in de slaapkamer. Zet de airconditioning niet te koud, dit kan nadelig zijn voor uw luchtwegen. Om dit uit te sluiten, laat u de airco 's avonds de kamer verkoelen, maar zet u hem bij het slapen uit.