Vlugger inslapen dankzij slaapmeditatie
Sommige mensen stappen het bed in en slapen vrijwel onmiddellijk. Anderen liggen iedere nacht uren naar het plafond te staren. Herkent u zich in die laatste categorie en zou u daar graag iets aan doen? Misschien kan slaapmeditatie u helpen om vlugger in te slapen. Uit het slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 bij 1000 Vlamingen blijkt dat maar 10 % van de Vlamingen heil zoekt in slaapmeditatie. Lees hier hoe u zoal kunt mediteren voor het slapengaan.
Begin met goede slaapgewoonten aan te nemen
Vooreerst: slaapmeditatie is geen wondermiddel tegen verkeerde slaapgewoonten. Als u niet eerst alle mogelijke oorzaken van uw slapeloosheid uitschakelt, zal met meditatie slapen geen oplossing bieden. Neem in ieder geval deze tips in acht:
- Ga zoveel mogelijk op hetzelfde uur slapen en sta elke dag op hetzelfde uur op, ook in het weekend. Slaap niet te weinig (minstens zes uur) maar ook niet te veel.
- Onderneem 's avonds geen stresserende activiteiten en blijf niet tot heel laat met uw werk bezig. Reserveer de laatste uren van de dag voor ontspannende bezigheden, zoals een boek lezen of een avondwandeling maken.
- Vermijd beeldschermen in de slaapkamer. Schermen van laptops, smartphones of tablets stralen blauw licht uit dat uw lichaam verhindert om melatonine aan te maken, met slapeloosheid tot gevolg.
- Zorg voor een goede slaaphouding. Op een kwalitatief slaapsysteem komt uw lichaam vlugger tot rust en zal ook uw geest volgen. Slaapmeditatie lukt uiteraard ook het best op een goed ondersteunende matras.
Wat is meditatie en wat is slaapmeditatie?
Volgens Van Dale is meditatie in het algemeen een synoniem voor overpeinzing, bespiegeling en contemplatie; in het bijzonder is het een poging om de diepste werkelijkheid te ervaren door innerlijke beschouwing. Die definitie gaat niet op voor slaapmeditatie, want daarbij is het net de bedoeling om te stoppen met overpeinzingen. Slaapmeditatie kunnen we het best omschrijven als lichamelijke en geestelijke oefeningen om tot rust te komen.
Met slaapmeditatie maakt u uw geest helemaal leeg
Een grote hinderpaal om rustig in te slapen, is een geest die op volle toeren draait om de gebeurtenissen van de voorbije dag te verwerken. Stress of zorgen in verband met het werk, het gezin of het nieuws op tv: het blijft allemaal doorzinderen als we in bed liggen. Met behulp van meditatie voor het slapengaan probeert u uw hoofd helemaal leeg te maken van die prikkels. Zo wordt uw brein ontvankelijk voor de slaap.
Verbeter uw nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Verschillende soorten slaapmeditatie
Er bestaan verschillende manieren om te mediteren voor het slapengaan. De beste slaapmeditatie is uiteraard die waarbij u zich het prettigst voelt.
- Ademhalingsoefeningen zijn een goede manier om op zoek te gaan naar innerlijke rust. Door u bewust te concentreren op uw ademhaling, leidt u uw gedachten weg van uw zorgen.
- Speel een geluidsbestand af met natuurgeluiden. Luister naar een kabbelend beekje, de wind die door de bomen ruist en vogels die zingen en probeer u het tafereel in te beelden.
- In plaats van natuurgeluiden vinden sommige mensen new age-muziek geschikt om te mediteren voor het slapengaan. Opgelet, anderen worden er net nog zenuwachtiger van.
- Met een stretchoefening voor het slapen ontspant u vooral uw spieren, maar door u helemaal op dat ritueel te concentreren, wordt het ook een deel van de slaapmeditatie.
- Bij een bodyscanmeditatie gaat u liggen en concentreert u zich op een specifiek punt in uw lichaam. Verplaats dan uw focus langzaam naar het volgende deel en ga zo verder tot u ontspannen bent.
- Bij een geleide slaapmeditatie krijgt u de hulp van een coach die u met zijn stem begeleidt. Op videokanalen zoals YouTube vindt u tientallen video's met geleide slaapmeditatie en technieken die helpen bij het mediteren. Of snuister even in de podcasts op Spotify of soortgelijke streamingdiensten.
Conclusie: slaapmeditatie kan helpen om in te slapen
Slaapmeditatie kan een prima middel zijn om tot rust te komen en vlugger de slaap te vatten. Bij sommige mensen helpt het zo goed dat hun slaapproblemen na een tijdje helemaal van de baan zijn. Anderen zijn er niet voor in de wieg gelegd en zullen het vlug opgeven. In ieder geval kan het geen kwaad om het eens te proberen.