Hoge rugpijn na het slapen
Uit het slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 blijkt dat 61 % van de Vlamingen te kampen heeft met rug-, nek- of schouderklachten. Lage rug, nek of schouders scoren nog hoger, maar 15 % daarvan zijn toch midden- en bovenrugklachten. Hoge rugpijn na het slapen is geen lachertje. Voldoende reden om hoge rugpijn 's nachts of na het slapen eens onder de loep te nemen en waar mogelijk tips voor verlichting aan te reiken.
Opbouw van de rug
Om te weten hoe het komt dat u rugpijn krijgt, in dit geval hoge rugpijn voor, tijdens of na het slapen, is het handig om te weten hoe de rug precies samengesteld is. De rug is opgebouwd uit 7 cervicale of nekwervels, 12 thoracale of borstwervels, 5 lumbale of lendenwervels, 5 heiligbeenwervels (het sacrum) en een staartbeen.
Het zijn de 12 thoracale wervels die de bovenrug vormen.
Een wervel heeft een wervellichaam waaraan een wervelboog vastzit. Aan die boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes. De wervels zijn op elkaar gestapeld. Tussen twee wervels ligt een tussenwervelschijf of discus. De wervelbogen vormen met elkaar een lange holte waarin het ruggenmerg loopt: de wervelkolom.
Oorzaken van hoge rugpijn na het slapen
Nu we weten hoe de rug opgebouwd is, kunnen we de bovenrug ook eens nader bekijken en vooral ook aandacht besteden aan de omliggende spieren, weefsels en botten. Ze spelen allemaal een rol in mogelijke pijn in de bovenrug tijdens of na het slapen.
Pijn in de bovenrug door trapeziusspier
Een belangrijke boosdoener van pijn in de bovenrug is de trapeziusspier. Dat is een grote spier die een deel van de rug beschermt. Een andere benaming is de monnikskapspier. Die naam wijst op de vorm van de spier ten opzichte van de rest van de romp: die vertoont enige gelijkenis met een niet opgezette kap van een monnikspij. We stipten de spier ook al aan als belangrijke oorzaak van hoofd- en nekpijn. Het is nu eenmaal een gigantische spier die flink wat werk op te knappen heeft en het soms zwaar te verduren krijgt bij heel wat dingen die we (verkeerd) doen.
De trapezius begint hoog aan de nekwervels en het hoofd en loopt door tot aan de middenrug, waar hij zich vasthecht aan de borstwervels. De spier heeft verschillende aanhechtingspunten en zorgt er onder meer voor dat u uw schouders naar boven, onderen of achteren kunt bewegen.
De trapeziusspier heeft veel triggerpoints en dus ook veel stresspunten. De spier spant zich vaak op door stress en dat geeft dus vaak aanleiding tot pijn in de bovenrug, de nek en het hoofd.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Pijn in de bovenrug door een hernia
Een hernia in de bovenrug komt minder vaak voor, maar is natuurlijk wel mogelijk. We spreken dan over thoracale uitsteeksels, uitsteeksels van de wervels of botsporen die dan druk uitoefenen op de omliggende weefsels, waaronder de ribben. Als er sprake is van een hernia, gaat u het best langs bij een geneesheer-specialist.
Pijn in de bovenrug door problemen met de ribben
De ribben hangen vast aan de ruggenwervels en vormen zo een soort korset. Druk op het ribbenrooster, bijvoorbeeld door een val of botsing, kan daardoor ook pijn in de (boven)rug veroorzaken. Er zijn ook specifieke aandoeningen gerelateerd aan de ribben, zoals costochondritis, waarbij de kraakbeenverbindingen tussen de ribben en het borstbeen ontstoken raken. Die pijn wordt soms aangevoeld als een drukkend gevoel op de ribben.
Andere aandoeningen
Ook bepaalde aandoeningen kunnen zorgen voor pijn in de bovenrug, al dan niet tijdens of na het slapen. Die rugpijn kan bijvoorbeeld een voorteken zijn van hartproblemen. Ook luchtweginfecties en longaandoeningen kunnen ongemak geven in de bovenrug. Ga bij twijfel altijd langs bij een dokter.
Pijn in de bovenrug na het slapen vermijden
Om te slapen zonder hoge rugpijn, moet u eerst zonder rugpijn tout court door het leven gaan. Dat kan door voldoende in beweging te blijven, maar ook door de rug genoeg te laten ontspannen en recupereren, zowel overdag als ’s nachts. De rug moet bij voorkeur ook zoveel mogelijk correcte ondersteuning krijgen, zowel bij het zitten als liggen. Op onze pagina met informatieve folders voor een betere slaap kunt u onder meer een brochure downloaden met 10 tips om rugpijn tegen te gaan. Specifiek voor de bovenrug stippen we in het bijzonder deze maatregelen aan:
- Als u zittend werk doet, is een goede bureaustoel geen overbodige luxe.
- Slapen in een goed bed dat de juiste ondersteuning biedt aan de volledige rug is uiteraard van enorm belang om hoge rugpijn bij het liggen of na het slapen te vermijden.
- Om niet te veel spanning op te bouwen in de bovenrug, moet de nek bij het slapen mooi in het verlengde liggen van de wervelkolom. Daarbij speelt een goed ergonomisch hoofdkussen een belangrijke rol.
- Er bestaan ook specifieke oefeningen om de bovenrug te versterken. Als u komaf wilt maken met slapen met hoge rugpijn, kan een dagelijkse routine van die oefeningen soelaas brengen.