Oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen
Lage rugpijn bij vrouwen kan ontstaan door spierverrekkingen, een slechte houding of stress. Tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze komt hevige pijn vaker voor. Bovendien is de bekkenzone van vrouwen flexibeler en buigzamer, wat sneller leidt tot klachten. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen. We geven tips hoe u pijn zoveel mogelijk kunt beperken en vermijden.
In ons artikel over de symptomen, oorzaken en behandeling van lage rugpijn schetsen we de algemene problematiek van lage rugpijn. Uiteraard gelden heel wat universele symptomen en oorzaken van lage rugpijn ook gewoon voor vrouwen. Toch zijn er een aantal specifieke gendergebonden aspecten die zeker aandacht verdienen. Meer nog: een onderzoek uit 2022 toonde aan dat de rugklachten van vrouwen minder serieus genomen worden of minder geloofwaardig geacht worden door professionals in de gezondheidszorg. Een reden te meer om nog eens alle artikels over de oorzaken van rugpijn bij vrouwen in een overzicht te gieten in deze overkoepelende blog.
De invloed van de morfologie van de vrouw op lage rugpijn
Een relatief langere buik- en lendenstreek
We kunnen er niet omheen dat de anatomie van de vrouw erop gericht is om kinderen te baren. De romp van de vrouw heeft een kleiner borstgedeelte, maar een groter buikgedeelte en een langer lendengedeelte dan die van de man. Die langere buik- en lumbale regio betekent echter dat de wervelkolom an sich al meer belast wordt, en nog meer tijdens een zwangerschap.
Een flexibele bekkenzone
Dan is er nog de structuur van het vrouwelijke bekken, dat lager, breder en ruimer is dan het trechtervormige bekken van de man. De verbindingen tussen de bekkenbeenderen en wervels bereiken nooit de sterkte zoals bij een man. Die zone is flexibeler en buigzamer omdat ze voorbereid is op de komst van een kind. Meer dan bij mannen moeten vrouwen erover waken dat ze hun 'zwakkere' botondersteuningsapparaat ter hoogte van het bekken versterken door buik- en rugspieren, in het bijzonder door gerichte core stability-oefeningen.
Borsten
Ook alweer gericht op de voortplanting, wordt het vrouwelijke lichaam gekenmerkt door de aanwezigheid van borsten, met als doelstelling het zogen van de kinderen. Het zijn de schouders, nek en rug die de boezem van de vrouw dragen. Hoe groter en hoe zwaarder de borsten, hoe zwaarder de belasting en hoe meer kans op pijn en spanningen in die zones. In onze blog rugpijn door grote borsten schetsen we de problematiek en geven we ook nog tips mee om rugklachten door een grote boezem te vermijden.
De vrouwelijke hormoonhuishouding als oorzaak van lage rugpijn bij vrouwen
Menstruatie
Meer dan 10 % van de vrouwen heeft tijdens de menstruatieperiode hevige last van lage rugpijn. De boosdoeners zijn de zogenaamde prostaglandines. Die hormonen komen tijdens de menstruatie in groten getale vrij en verslappen onder meer de steunbanden of ligamenten rondom de heupen en de wervels. Daardoor krijgt de lage rug het zwaar te verduren. In onze blog rugpijn bij menstruatie reiken we tips aan om het leed tijdelijk te verzachten en pijn bij het slapen te beperken.
Menopauze
De oorzaak van rugpijn bij een vrouw in 'de overgang', is ook weer grotendeels aan de menstruatie te wijten. Voor een vrouw in menopauze gaat, kunnen een aantal van die laatste menstruaties heviger zijn dan gewoonlijk. Als we weten wat menstruatie kan teweegbrengen, zoals we hierboven beschreven, dan mag het duidelijk zijn dat pijn in de onderrug bij het intreden van de menopauze ook als lastiger dan ooit tevoren ervaren kan worden.
Een tweede gevolg, op langere termijn, is dat de gewrichten, pezen en spieren minder soepel worden en dat zelfs osteoporose kan optreden. Dat komt doordat er minder oestrogeen aangemaakt wordt, en dat is de grootste leverancier van collageen. Dat is een eiwit dat de pezen en spieren soepel houdt en die werking wordt nu in de kiem gesmoord.
In onze blog over menopauze en rugklachten graven we nog wat dieper en geven we ook tips mee om de ongemakken van de menopauze zo beperkt mogelijk te houden, met onder meer ook aandacht voor de slaap.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
De invloed van zwangerschap op lage rugpijn
Dat het vrouwelijk lichaam in cruciale zones iets minder vasthoudend is met de bedoeling om vlotter kinderen op de wereld te zetten en dat dat gemakkelijker lage rugpijn triggert, stipten we al eerder aan. Uiteraard is er dan ook nog de belasting van de zwangerschap zelf. De houding van de vrouw en de werking van het bekken veranderen helemaal ten voordele van het dragen van de baby en de bevalling zelf. De rug en het bekken van de vrouw krijgen het hierdoor wel zwaar te verduren, met grote kans op bekkeninstabiliteit. Ook de bodembekkenspieren verslappen, met mogelijk incontinentie tot gevolg.
In de blog rugpijn bij zwangerschap leest u meer over de precieze belastingen die optreden tijdens de zwangerschap en het mechanisme achter bekkeninstabiliteit. Maar we geven vooral ook acht tips mee om de zwangerschap comfortabeler door te maken.
De invloed van kleding voor dames op de lage rugpijn
Een verkeerde bh
De last van (te grote) borsten haalden we eerder al aan in deze blog. Een goede bh kan daarbij heel wat soelaas bieden, maar helaas lopen heel wat vrouwen met een verkeerde bh rond. Om die onjuiste cupmaat te compenseren, worden de bh-bandjes dan te strak of te los gespannen. Wanneer de borsten niet goed ondersteund worden, zijn het de rug- en schouderspieren die het gebrek aan ondersteuning moeten compenseren, met spierpijn tot gevolg in de nek, schouders, lage rug tot zelfs spierspanningshoofdpijn. Het loont dus zeker om uw borsten te laten opmeten telkens als u een bh koopt, want er kunnen om allerlei redenen veranderingen optreden in het levenspad – en het lichaam – van de vrouw.
Hoge hakken
Hoge hakken worden er vaak van beticht aan de oorzaak te liggen van rugklachten bij vrouwen, maar de paar wetenschappelijke studies die daarover bestaan, leveren daar geen bewijs voor. In een studie uit 2017 wordt nog eens aangehaald dat er geen rechtstreekse buitensporige invloed is van hoge hielen op de natuurlijke kromming van de rug. Wel vermoeden de onderzoekers een onrechtstreeks effect: hoge hielen kunnen immers wel last veroorzaken aan enkels, knieën en heupen, en die symptomen zouden dan uiteindelijk wel tot last in de lage rug kunnen leiden.