Nekpijn door stress: 3 oefeningen voor een soepele nek
Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, maar stress is zonder meer een van de voornaamste boosdoeners. Nekpijn door stress komt vaak voor. Stress mag dan al goed zijn in acute gevaarlijke situaties, waar het voor een opstoot aan adrenaline zorgt en u alert maakt. Maar we zijn niet langer die oermensen die tussen de wilde dieren leven. Voor de hedendaagse mens die voortdurend onder spanning staat, is stress gewoon vermoeiend.
Dagelijkse spanning en stress slaan uiteindelijk ook op uw nek. Dat is bovendien de plaats waar de spieren en zenuwen van rug en schouders die van uw hoofd ontmoeten. Een hoofd dat gemiddeld 4 tot 6 kilo weegt. Als u uw hoofd buigt, kan die last zelfs oplopen tot 27 kilo. Uw nek heeft het dus sowieso al behoorlijk zwaar. Stress kan daarbij de laatste druppel zijn die de emmer doet overlopen.
Uit het slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 blijkt dat 61 % van de Vlamingen klaagt over fysieke klachten, met nekklachten (28 %) als tweede grootste boosdoener na lagerugklachten.
Oorzaken van nekpijn
Oorzaken zijn er in overvloed. Te beginnen met de hofleverancier der pijnen voor de moderne mens: te lang op een scherm kijken. Een slechte slaaphouding is ook een klassieker. Of nekpijn door een verkeerd hoofdkussen. Waardoor kunt u nog een pijnlijke nek krijgen? Een verkeerde beweging door iets zwaars op te tillen. Of net iets te competitief zijn bij squash of tennis. Maar misschien wel de kwalijkste oorzaak is stress.
Stress als oorzaak van nekpijn
Bij stress gaat u onbewust de spieren opspannen en de schouders optrekken. Dat heeft schouderklachten en nekklachten als gevolg. Ademhaling speelt ook een rol. Bij stressvolle momenten gaan we vaak vlugger en oppervlakkig ademen via de borstkas. De buikademhaling wordt dan niet gebruikt. Zo komen de verkeerde ademhalingsspieren – ter hoogte van schouder en nek – meer onder druk te staan, waardoor er daar spanningen ontstaan.
Gevolgen van nekpijn: spanningshoofdpijn
Stress zorgt voor gespannen nekspieren die behalve nekpijn ook hoofdpijn kunnen veroorzaken. Nekpijn en hoofdpijn zijn de siamese tweelingen van de pijn. Zo kan langdurige stress finaal tot spanningshoofdpijn leiden. Die wordt soms omschreven als drukkende pijn, alsof het hoofd omkneld wordt met een strakgespannen band.
Met die spanningshoofdpijn gaat het allemaal van kwaad naar erger. Want u gaat uw schouders – onbewust – nog meer optrekken en uw spieren nog meer aanspannen. Waardoor uw gewrichten wat gaan inzakken. Wat op zijn beurt uw spieren weer extra gaat belasten. Tijd om in te grijpen met ontspanningsoefeningen voor de nek.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Oefeningen voor een soepele nek
Heeft u last van nekpijn door stress? Dan pakt u beter de oorzaak aan. U zoekt op termijn beter naar een oplossing voor uw teveel aan stress. Is uw nekpijn bijna ondraaglijk geworden? Dan raden we aan om bij de huisarts of de kinesist langs te gaan.
Om uw stijve nek alvast weer wat beweeglijker te maken, kunt u altijd deze oefeningen uitproberen. Geen aanrader als u te veel pijn hebt terwijl u ze uitvoert!
1. De schouderlift
Schouder- en nekspieren zijn met elkaar verbonden. Met deze makkelijke oefening slaat u dus twee vliegen in één klap.
- Adem diep in en trek uw schouders omhoog;
- Hou die positie tien tellen vast;
- Adem uit en laat uw schouders helemaal zakken.
- Herhaal 10 keer.
2. Masseer met uw vingertoppen
Werk de spanning weg door met uw vingertoppen de overgang tussen nek en schouders te masseren.
- Druk met de vingertoppen van uw linkerhand op de plek waar uw nek overgaat in uw schouder, aan de rechterkant van uw lichaam.
- Druk op de spieren daar en hou 5 seconden vast. Laat los zodra u uw spieren voelt ontspannen.
- Keer de oefening om, en druk met de vingertoppen van uw rechterhand op uw linkerschouder.
- Herhaal 5 keer aan elke kant.
3. Kantel het hoofd. Zachtjes.
Laat uw hoofd bij deze oefening niet té lang in dezelfde positie hangen. Stijve nekspieren houden niet van bewegen. Maar als u deze oefening zachtjes doet, zullen ze niet protesteren.
- Laat uw rechteroor zachtjes zakken naar je rechterschouder;
- Wissel daarna traag van kant;
- Herhaal 5 keer aan elke kant.