Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

Wat is de levensduur van een matras?

Geschreven door Werner Adviseur
5

De gemiddelde levensduur van een matras is de gebruikstijd die door de fabrikant wordt vooropgesteld. Bij kwaliteitsmatrassen wordt gestreefd naar een levensduur van ongeveer 10 jaar. Hoelang een matras werkelijk meegaat, kan korter of langer zijn. Met een levensverwachting van ongeveer 80 jaar wisselen we in ons leven gemiddeld dus 8 keer van matras. De tevredenheid in de laatste jaren van het gebruik is vaak ondermaats. Toch ziet niet iedereen de voordelen van een tijdige vervanging van een matras in. In dit blogartikel bespreken we de factoren die de levensduur van een matras bepalen en geven we tips om deze te verlengen.

Hoelang gaat een matras mee: beïnvloedende factoren

De levensduur van een matras wordt bepaald door de eigenschappen van de matras zelf en de persoon die erop slaapt.

Een matras is idealiter opgebouwd uit kwaliteitsmaterialen zoals hoge densiteit koudschuim of een goede kwaliteit latex. Dergelijke materialen ondergaan tests volgens specifieke normen bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Er worden druk- en trektesten uitgevoerd op geijkte stalen van elk afzonderlijk materiaal.

Fabrikanten kiezen vaak voor combinaties van schuimen of metalen veren, waarbij elk materiaal voldoende duurzaam moet zijn. Immers, de ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel. Een matras kan slecht aanvoelen omdat de toplaag te dun geworden is, ondanks dat de ondersteunende lagen wel hun werk doen en vice versa. 

Om rugpijn na het slapen te voorkomen is het cruciaal dat een matras in de kern (nog) genoeg ondersteuning biedt zodat de wervelkolom niet doorhangt.

goed ondersteunende matras

Levensduur van matrassen per materiaal

MateriaalGemiddelde levensduur
Polyether4 - 6 jaar
Latex7 - 9 jaar
Talalay latex8 - 10 jaar
Pocketveer8 - 10 jaar
Traagschuim8 - 10 jaar
Koudschuim10 - 12 jaar

 

Hoewel deze tabel een algemene indicatie geeft van de gemiddelde levensduur per materiaal, kan een matras korter of langer meegaan. Zo zorgt bijvoorbeeld een hogere schuimdichtheid (bijv. 55 kg/m²) voor een langere levensduur, vooral bij traagschuim en koudschuim matrassen. Matrassen van kwalitatieve materialen behouden gemiddeld langer hun comfort en ondersteuning.

Ja, over het algemeen gaan duurdere matrassen langer mee. Dit komt doordat ze doorgaans gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die beter bestand zijn tegen slijtage en langdurig gebruik. Matrassen van hoge densiteit koudschuim of natuurlijke latex bijvoorbeeld hebben een langere levensduur dan goedkopere polyether matrassen. Bovendien ondergaan duurdere matrassen vaak striktere kwaliteitscontroles en duurzaamheidstesten, wat bijdraagt aan hun langere levensduur.

Het is echter niet altijd zo dat een duurdere matras langer meegaat. Exclusieve natuurlijke materialen hebben zeker hun voordelen, maar kunnen soms ook sneller onderhevig zijn aan slijtage of kwaliteitsverlies. Voldoende productgaranties en een bedrijf dat bekendstaat om goede service (bij voorkeur lokaal en goed bereikbaar) bieden zekerheid bij een eventueel probleem, zodat u op beide oren kunt slapen.

goede en lokale service garandeert levensduur van de matras

Het gewicht van de slaper en de hoeveelheid slaap beïnvloeden ook de levensduur van een matras. Zwaardere personen zullen merken dat een zachte matras sneller verslijt. Iemand die 8 uur per nacht slaapt, zal meer slijtage aan de matras veroorzaken dan iemand die minder slaapt. Een kortslaper zal zijn matras dus langer kunnen gebruiken dan iemand die veel slaap nodig heeft.

Als we onze matras 8 uur per nacht gebruiken is dat een derde van onze dag. Op een volledig leven liggen we dus ongeveer 233.000 uur in bed (80 jaar x 365 dagen x 8 uur). Als we 8 keer van matras wisselen, komt dit neer op 29.200 uur per matras. Stel dat we elke 10 jaar 2000 euro uitgeven aan ons slaapcomfort (matras, hoofdkussen, …), dan kost dit 0,55 euro per nacht (2000/(365x10)).

Zweet is ook een belangrijke factor die de levensduur van een matras verkort. Gemiddeld verliest een persoon ongeveer 300 ml zweet per nacht. Over een periode van 8 jaar komt dit neer op bijna 900 liter. Dit vocht zal het schuim en de latex in de matras aantasten, waardoor de materialen sneller slijten en een onfrisse geur achterlaten. Ook pocketveren in een verenmatras verliezen door het vocht hun veerkracht.  

Onderhoud speelt eveneens een cruciale rol. Matrassen die niet regelmatig worden gedraaid, verlucht of beschermd, slijten sneller. Mensen die hun matras goed onderhouden, kunnen de levensduur dus aanzienlijk verlengen.

De factor geluk speelt hier ook een rol: de ene matras van dezelfde soort kan iets langer meegaan dan de andere. Dit is door geen enkele fabrikant volledig te controleren voor elke matras.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort Matras

Een matras is versleten wanneer de ondersteuning en het comfort niet meer voldoende zijn. Dit is subjectief. Voor de ene persoon kan het beste van de matras er sneller af zijn dan voor de andere. Iemand met rugklachten is gevoeliger voor veranderingen in de veerkracht van de matras. Het is voor hen een optie om de matraskern vroeger te vervangen en nog even door te gaan met de matrashoes, die vaak wasbaar is.

In de Dorsoo-winkels zien we mensen die hun matras na 8 jaar vervangen, maar evengoed na 12 jaar of langer. Een matras is echter niet bedoeld om te gebruiken tot ze op is. De ondersteunende waarde en het comfort worden ondermaats en hygiënisch is het evenmin.

huisstofmijt in een matras

Een gemiddelde matras kan tot wel 2 miljoen huisstofmijten bevatten. Deze mijten voeden zich met dode huidcellen, waarvan we dagelijks ongeveer 1,5 gram verliezen. Dit komt neer op bijna 4,4 kilo dode huidcellen gedurende 8 jaar. 

Een matras wordt na verloop van tijd dus een broeihaard van bacteriën en huisstofmijten.

We hebben gemerkt dat mensen vaak een beslissing over een nieuwe matras uitstellen omdat ze voor een stuk onzeker zijn over welke keuze te maken. Hiervoor verwijzen we graag naar onze tevredenheidsgarantie.

Hoe kan de levensduur van een matras verlengd worden?

Uw matras beschermen met een absorberend laagje helpt echt. Daardoor komt er minder zweet in de matras en krijgt u een matrasoppervlak dat netter en frisser blijft. Mensen die zekerheid willen, kunnen voor een waterdichte matrasbeschermer gaan.

matrasbeschermer om levensduur van matras te verlengen

4 keer per jaar de matras draaien is genoeg om een matras gelijkmatig te verslijten. Elk seizoen zo u wil. Meer mag natuurlijk, liefst niet minder. Het bekken, dat het meeste druk uitoefent op de matras, ligt zo telkens op een iets ander stuk van de matras. Opgelet, sommige matrassen kan u enkel draaien en niet omkeren. 

Het helpt om na het slapen de lakens enkele uren open te laten liggen. Met het raam op een kier kan de luchtvochtigheid in de kamer en onder het matrasoppervlak dalen.

Heeft u vragen over de levensduur van uw huidige matras of bent u toe aan een nieuwe matras? Onze adviseurs staan voor u klaar. Kom gerust eens langs, geheel vrijblijvend.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.