Hoe koude voeten in bed voorkomen?
Voeten zijn essentieel bij de warmtehuishouding van uw lichaam. In de zomer zorgen ze ervoor dat er tijdens uw slaap overtollige warmte wegvloeit. In de winter houden uw voeten hun bloedvaatjes dicht, om zo de lichaamswarmte binnen te houden. Alleen: dat zorgt 's winters soms voor erg koude voeten. Niet fijn voor u of voor uw partner. Kom alles te weten over koude voeten in bed en lees onze zes tips waarmee u 's nachts de voeten warm houdt.
Voeten: de thermostaat van uw lichaam
Om goed te slapen, zakt uw lichaamstemperatuur altijd lichtjes. Om die temperatuursdaling een handje te helpen, maakt u het in uw slaapkamer het best tussen de 16 en 18 graden. Lopen de temperaturen in het rood tijdens de zomer? Dan bestaan er tal van tips om de zomerse hitte het hoofd te bieden. U kunt onder andere rekenen op uw voeten om u af te koelen. Net als in de handen, zitten de adertjes er heel dicht bij de huid. Ideaal om overtollige warmte kwijt te spelen. Ligt u te zweten in uw bed? Laat uw voeten hun koelwerk doen, en leg ze bovenop het deken.
In de winter doen uw voeten dan weer het omgekeerde. Als het koud is in de slaapkamer, sluiten ze de bloedvaatjes. Zo houden ze de warmte binnen voor de belangrijkste organen, zoals het hart. Bovendien raakt het bloed sowieso 's nachts minder vlot tot bij uw handen en voeten. Want het hart slaat minder hard als u slaapt. Allemaal redenen waarom we soms 's nachts koude voeten in bed hebben. Bij sommigen zijn de voeten fris tot zelfs ijskoud. Met voeten als ijsklompen wordt inslapen heel moeilijk.
Koude voeten in bed zijn normaal tijdens winternachten
Koude voeten tijdens winterse nachten zijn de normaalste zaak ter wereld. Merkt u dat uw voeten ook overdag voortdurend last hebben van de kou? Dan raden we u aan om een huisarts te raadplegen. Want dan is er misschien een medische oorzaak van koude voeten: te veel stress, suikerziekte, zenuwstoornissen, enzoverder.
Vrouwen hebben meer last van koude voeten
Voor één keer een mythe die waar blijkt te zijn: ja, vrouwen hebben wel degelijk vaker last van koude voeten. De temperatuur van hun handen en voeten ligt gemiddeld anderhalve graad lager dan bij mannen. Dat verschil heeft veel te maken met de vet- en spierlagen. Vrouwen hebben gemiddeld tien procent meer vet dan mannen. Je zou denken: met zo'n vetlaag hebben ze het toch warmer?. Maar het is nu net die vetlaag die de warmtestroom naar handen en voeten verhindert. Bovendien hebben mannen meer spieren. En spieren, die produceren warmte.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Zes tips om koude voeten in bed te voorkomen
In een andere Dorsoo-blogpost gaven we u al zeven tips om goed te slapen tijdens winternachten. Nu is het tijd om ons te focussen op de fundamenten van het lichaam: uw voeten. Hoe kunt u ze opwarmen tijdens winternachten?
- Draag wollen sokken. Het is onderzocht en bewezen: wie sokken draagt, valt vlugger in slaap. Draag bij voorkeur sokken in een zachte stof, zoals merino- of kasjmierwol. Hebt u nog altijd koude voeten in bed? Draag dan gerust twee paar over elkaar. U ziet het: voor warme voeten hoeft u helemaal niet het warm water uit te vinden. De eenvoudigste oplossingen zijn vaak de beste. Vindt u wollen sokken niet meteen sexy? Vraag maar na: uw ijskoude voeten zijn dat ook niet.
- Beweeg genoeg overdag. Als u beweegt, zorgt u voor een goede doorbloeding. Hebt u een zittend beroep? Sta geregeld eens recht om wat rond te lopen. Warmere voeten 's nachts zijn maar een van de vele voordelen van lichaamsbeweging.
Masseer uw voeten. Voetmassages stimuleren de bloedsomloop. Masseer uw voeten – of de voeten van uw partner – het liefst met olie. Sesamolie is een aanrader, maar ook vaseline of massageolie. Geen zin om zelf te masseren? Voetmassage-apparaten vindt u in alle prijscategorieën. Trek na de massage uw sokken aan en hup: het bed in.
- Neem een warm voetbad. Een van de efficiëntste manieren om uw voeten warm te krijgen, is een warm voetbad. Dat hoeft niet lang te duren, tien minuten volstaan. Die warme voeten geven dan het signaal door aan de hersenen dat het stilaan tijd wordt om te gaan slapen.
- Leg een warmtekussen op of onder uw voeten. Een groot model van kersenpitkussen is hier aangewezen. Ook een warmwaterkruik kan een oplossing bieden. Haal de kruik weg zodra ze koud begint te worden.
- Kruip onder een warm dekbed. Slaap houdt van warmte. Dorsoo biedt u verschillende winterdekbedden, waarmee u gegarandeerd beter slaapt tijdens koude nachten. Hebben uw voeten het dan nog te koud? Leg dan een extra dekbed (140 x 220 cm is voldoende) of een warme sprei over het voeteinde van het bed.
Leuk weetje
Een weinig bekende maar eeuwenlang beproefde truc om geen koude voeten in bed te hebben, is het dragen van een slaapmuts.
Lichaamswarmte verliezen we hoofdzakelijk via het hoofd en de ademhaling. In bed des te meer omdat het hoofd het enige lichaamsdeel is dat blootgesteld blijft aan de koude lucht. Het lichaam reageert op warmteverlies door zijn 'kern' te beschermen en de bloedcirculatie in de uiteinden (bv. voeten) zeer te beperken. Vandaar de koude voeten. Wie een muts opzet, beperkt dat warmteverlies in bed aanzienlijk, en zal niet makkelijk koude voeten krijgen.
Onze voorouders waren nog zo gek niet met hun slaapmutsen, dat werkt echt. Ze konden het weten want toen waren de huizen in de winter echt barkoud. Door ‘kapselbehoud' en 'mooi zijn' is de slaapmuts verdwenen in onze moderne maatschappij. Het mag er dan een beetje maf uitzien, het is eigenlijk de efficiëntste bestrijding van koude voeten in bed.