Hygiëne in de slaapkamer - Dorsoo

Hygiëne in de slaapkamer

Geschreven door Wim Adviseur
5

Hygiëne in de slaapkamer is belangrijk voor een gezonde slaapomgeving. We brengen idealiter een derde van onze dag door in de slaapkamer en dus is het frequent schoonmaken van de slaapkamer een noodzakelijke klus. Lees in dit blogartikel hoe u dat het best aanpakt.  

Schoonmaken van de slaapkamer

De slaapkamer wordt qua inrichting beter sober gehouden. Less is more. Een drukke omgeving met veel spullen en tierlantijntjes nodigt niet uit om rustig te worden en bovendien hebt u meer te poetsen en af te stoffen. Kies in dat opzicht ook voor gesloten kasten in plaats van open rekken. Je hebt maar één boek nodig in de slaapkamer. Kinderen studeren in die zin beter in een andere ruimte dan de slaapkamer. Kleine benodigdheden zoals zakdoeken, oordopjes, eventuele medicatie legt u dichtbij in het nachtkastje.

Een wekelijkse poetsbeurt houdt in: het meubilair afstoffen, de tapijten stofzuigen en de vloer dweilen. Stof kruipt overal, denk aan de lampen, in en op de kasten, onder het bed, radiatoren, op de ramen. Ook het plafond verdient aandacht. Neem spinnenwebben weg met de ragebol. U kunt het plafond ook zachtjes afwassen, dat doet u alleen als het nodig zou zijn.

Dorsoo blog hygiene in de slaapkamer

Bij het schoonmaken van de slaapkamer wordt er nog altijd teveel aandacht geschonken aan wat men met het blote oog ziet en vuile micro-restanten blijven daardoor achter. In het beste geval gebruikt u een stofzuiger met een HEPA- of ULPA-filter. Die nemen heel kleine deeltjes op en zijn geschikt tegen de huisstofmijt. Gebruik voor het stofzuigen van een matras een passend mondstuk, zodat de matrastijk niet fel in de zuigmond getrokken wordt.

Neem de goede gewoonte aan om niet met de schoenen in de slaapkamer te gaan. Ook gedragen kleding houdt u indien mogelijk beter buiten de slaapkamer.

Hygiëne van het bed en de matras

Een goede hygiëne in de slaapkamer gaat verder dan poetsen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om dagelijks het beddengoed en de matras goed te laten verluchten. Leg de lakens de eerste uren open. Schud een klassiek hoofdkussen met vulling om diezelfde reden op. Elke nacht transpireren we tijdens de slaap en daardoor worden de matras en het beddengoed vochtig en warm. Door de matras en het beddengoed te laten luchten, blijven ze fris en krijgen de bacteriën minder kans om zich te nestelen. Ook voor de levensduur van de matras is dat beter (zie verderop).

Algemeen wordt geadviseerd om wekelijks de dekbedovertrekken en hoeslakens te wassen op 60 °C. Bij 60 graden worden alle micro-organismen zoals schimmels, huisstofmijt en bacteriën gedood. Op 90 °C wassen geeft wel nog meer zekerheid, maar is niet nodig en aan de dure kant. De matrasbeschermer is het enige beddengoed dat u frequent mag kookwassen. Het is trouwens goed voor de wasmachine om enkele keren per jaar op 90 °C te draaien.

Dorsoo blog hygiene in de slaapkamer

Een PU-matrasbeschermer beschermt de matras sterker dan de molton-matrasbeschermer. De PU-laag laat geen zweet door maar ademt beperkt, wat ook tot zweten kan leiden. Het hangt er een beetje vanaf hoe vlug u het warm hebt in het algemeen. Lees onze tips tegen zweten in bed.

Het dekbed kunt u bij het verversen van de lakens even door het raam hangen. Doe dat niet in de volle zon en niet op koude dagen. Dat hoeft u niet wekelijks te doen. Een dekbed is gemaakt om vocht op te nemen en het weer af te geven aan de lucht. Door de kamer te verluchten, wordt de lucht in de kamer weer droger. Periodiek kunt u het dekbed zelf wassen of naar de droogkuis brengen (bij natuurlijke dekbedden meestal aan te raden).

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Neem 1 à 2 keer per jaar, bij de grote schoonmaak, het bed en de lattenbodem onder handen. Als u gevoelig bent voor stof en huisstofmijt is een open structuur zoals de lattenbodem of spiraalbodem beter dan een boxspringbodem. Verwijder het stof met warm water en een licht vochtige doek. 

Als u heel gevoelig bent voor stof of huisstofmijt is het mogelijk om een matras te laten reinigen door een gespecialiseerde firma. Die wordt dan ook in de diepte gereinigd, wat dus grondiger is dan de matrashoes alleen te wassen. Een mijtdichte hoes kan ervoor zorgen dat er geen huisstofmijt in de matras kan.

Dorsoo blog hygiene in de slaapkamer

Hygiëne en de levensduur van een matras

We hebben het al vaker gehoord: voor een langere levensduur van de matras moeten we die keren en draaien. Ideaal is om de drie maanden. Door het draaien wordt de belasting op de matras verdeeld en dat gebeurt door het hoofd– en voeteneinde te wisselen. Behalve het draaien, is het belangrijk om de matras ook om te keren. Daardoor wordt de veerkracht verlengd, doordat de matras telkens op een andere manier belast wordt.

Aangezien we tijdens de nacht meer dan 300 ml vocht verliezen door transpiratie blijft dat ook deels achter in de matras. Door de matras te keren, kan ze drogen. Goede hygiëne leidt op die manier zelfs tot een langere levensduur van de matras.

De Dorsoo-matras

Bovenstaande tips kunnen de levensduur van een matras verlengen. In de praktijk is het echter niet zo gemakkelijk en is het best een lastige klus om een matras te keren en te draaien. De ACTIVE+ matras van Dorsoo bestaat uit een ventilerende matraskern omhuld door een zachte, rekbare hoes. Die matrashoes zorgt voor comfort, is wasbaar en anti-huisstofmijt. De matras op zich bestaat in een enkele of dubbele versie. De Dorsoo-matrassen zijn vrij licht van stuk, waardoor ze gemakkelijk draai- en keerbaar zijn. Tracht het samen met iemand te doen, een matras werkt niet goed mee.

Opgelet: progressief opgebouwde matrassen, zoals de Dorsoo COMFORT-matras, zijn niet keerbaar. De verschillende lagen liggen in een logische volgorde op elkaar. Er omgekeerd (onderkant vanboven) op liggen is niet de bedoeling. U kunt ze wel om de 3 maand 180° draaien voor een langere levensduur. De Dorsoo ACTIVE+ matras is wel draai- en keerbaar. Die kunt u niet verkeerd op de lattenbodem leggen.

Hygiëne in de slaapkamer samengevat

  • Hygiëne in de slaapkamer zorgt voor een gezond slaapklimaat.
  • Dagelijks verluchten van beddengoed is even belangrijk als wekelijks reinigen van de slaapkamer.
  • Was beddengoed het liefst wekelijks op 60 °C.
  • Zet alleen het hoogstnodige in de slaapkamer.
  • Maak het u gemakkelijk door de juiste benodigdheden voor het schoonmaken te gebruiken.
  • Draai en keer de matras driemaandelijks.
  • Maak 1 keer per jaar het bed en de lattenbodem schoon.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.