Wat is de beste matras bij rugklachten?
De beste matras voor de rug is een matras die toelaat om een ergonomisch correcte positie van de wervelkolom te bewaren tijdens de slaap. De anatomie van het lichaam moet dus zo juist mogelijk ondersteund worden. Op die manier kunnen de tussenwervelschijven, die als schokdempers werken, maximaal rehydrateren. De rugspieren die de wervelkolom recht houden, komen beter tot ontspanning.
Het grote slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 wees uit dat maar liefst 61 % van de Vlamingen rug-, nek- of schouderklachten heeft. Met 45 % nemen lage rugklachten daar de grootste hap van in. Als we ook nog weten dat de helft van de Vlamingen een bed zeer belangrijk vindt voor de slaapkwaliteit en dat bijna evenveel van hen ook bereid is te investeren in een goed bed, mag het niet verbazen dat de zoektocht naar de beste matras veel mensen bezighoudt.
Op een ergonomische matras zullen mensen met rugklachten beter doorslapen en ook overdag minder vlug rugpijn door vermoeidheid ervaren. Wilt u meer weten over lage rugpijn bij het slapen?
Hoe werkt een matras tegen rugpijn?
Om te slapen zonder rugpijn is het noodzakelijk om het lichaam van de individuele slaper in een bepaalde slaaphouding op een ergonomische manier te ondersteunen. Dat wordt bij een goede matras voor de rug bewerkstelligd door het aanbrengen van zones in de matras. Of het nu een matras in latex, koudschuim, traagschuim, pocketveren of een combinatie van verschillende materialen betreft, de matras heeft altijd zones nodig die meer of minder ondersteunen.
Zo zijn een zachtere heupzone en schouderzone en een stevigere rugzone noodzakelijk voor een zijslaper. Voor een rugslaper zijn vooral de aangepaste heupzone en rugzone noodzakelijk. Voor een buikslaper zijn zones minder van belang, maar mag de matras zeker niet teveel inzakken vanaf het bekken tot de borst.
Hoe belangrijk is de slaaphouding bij rugpijn?
De slaaphouding moet van die aard zijn dat een ergonomisch correcte ondersteuning mogelijk is. Een verwrongen houding laat nu eenmaal niet toe dat de rug tijdens de slaap volledig kan recupereren. Personen met rugklachten geven vaak extra aandacht aan de manier waarop ze in bed liggen. Bij een slecht ondersteunende matras en/of een verwrongen houding zal de rug vermoeid raken tijdens de nacht, met pijnlijke gevolgen in de ochtend. Over een lange termijn bekeken is dat een potentiële bron van chronische rugproblemen.
Soms zal de slaaphouding bijgestuurd worden op aanraden van een therapeut. Bij nekklachten, bijvoorbeeld, is de buiklig te vermijden wegens de permanente torsie van de nekwervels. Of iemand rugklachten krijgt, is deels genetisch bepaald maar voor een groot stuk ook door de werksituatie en de hobby's. Een goede rughygiëne is voor mensen die risico lopen een noodzaak. Lees meer over de beste slaaphouding.
Kiest u het best voor een zachte, medium of harde matras?
De ideale hardheid van een matras wordt bepaald door het gewicht van de persoon die erop slaapt en door de persoonlijke voorkeur. Een zwaardere persoon kiest beter niet voor een zachte matras en een lichtere persoon heeft geen baat bij een harde matras. Tot zover de algemeen geldende regels, maar voorkeuren over ligcomfort zijn heel persoonlijk. Iemand kan een zachtere of een hardere matras gewoon aangenamer vinden.
Een harde matras is over het algemeen minder geschikt bij rugklachten omdat de lichaamsvormen moeilijk opgevangen worden door de matras. De lage rug krijgt te weinig steun en daardoor ontstaat lage rugpijn en drukpunten aan de schouders en de heupen. Een harde matras geeft de beste resultaten voor mensen die veel buikliggen.
Om diezelfde reden mag een matras voor rugklachten ook niet te zacht zijn. Het lichaam hangt dan door en er kunnen opnieuw lage rugklachten ontstaan. Een zachte matras kan voor een fijngebouwd iemand perfect werken. Ook mensen met gevoelige of prikkelbare spieren kunnen gebaat zijn met een zachtere matras of tenminste een zacht oppervlak.
De beste matras tegen rugpijn voor veel slapers is een medium kwaliteit. Een goede balans tussen ondersteuning en comfort zorgt voor de beste slaapkwaliteit. De ondersteuning zorgt voor een correcte houding. Het comfort zorgt ervoor dat u lang in dezelfde houding kunt blijven liggen en niet gewekt wordt door een pijnlijke schouder of heup.
Zoals hierboven al vermeld, is de middelharde matras niet voor iedereen de beste oplossing. Zachte en harde matrassen geven voor een weliswaar kleinere groep van mensen betere resultaten. Het is daarom aan te raden dat u de verschillende hardheden kunt uitproberen en eventueel kunt omruilen als het niet perfect blijkt.
Verbeter uw nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.
Een goede matras en bedbodem, de ideale combinatie
Als een goede matras gecombineerd wordt met een ergonomische bedbodem, spreken we over een ergonomisch slaapsysteem. Bij een slaapsysteem met een dynamische bedbodem wordt gewerkt met een flexibele matras die vlot de lichaamsvormen en de veranderende slaaphouding volgt en ondersteunt.
Bent u op zoek naar de beste bedbodem bij rugklachten? Lees hier meer.
Een matras die op een weinig werkzame bodem ligt, een eenvoudige lattenbodem of boxspring bedbodem bijvoorbeeld, heeft een andere opbouw. De lichaamsvormen moeten in dat geval quasi volledig door de matras opgevangen worden. Dit type orthopedische matras, dat ook geschikt is tegen rugklachten, maakt het verschil door het gebruik van zones, een intelligente opbouw en de kwaliteit van de gebruikte materialen.
Hoe zijn de beste matrassen voor rugklachten opgebouwd?
Een matras tegen rugpijn kan opgebouwd worden uit verschillende materialen met elk hun specifieke voordelen.
Zo is koudschuim het meest gebruikte materiaal voor matrassen. Het ventileert goed, is stabiel en duurzaam. Het bestaat, zoals andere schuimen, in verschillende densiteiten (kwaliteit) en hardheden (comfort).
Traagschuim heeft de unieke eigenschap om zich te vormen naar het lichaam dat er druk op uitoefent, waardoor het drukverlagend werkt. Het werkt door middel van lichaamstemperatuur, wat door sommige mensen wel als hinderlijk ervaren wordt bij koude temperaturen of bij vaak wisselen van slaaphouding. Traagschuim wordt meestal als toplaag gebruikt in combinatie met een basis van koudschuim of pocketveren. Het kan ook op een slimme manier tussenin gebruikt worden, zoals bij de Dorsoo Comfort-matras.
Lees hier over het verschil tussen koudschuim en traagschuim.
Latex is zonder twijfel het comfortabelste materiaal door de hoge puntelasticiteit. Niet alle latex ademt goed, maar de Talalay-variant ademt wel heel goed. Een latex matras kan in meer of mindere mate natuurrubber bevatten. Een 100 % natuurlatex matras bestaat niet. Vanaf 40 % natuurrubber mag binnen de EU gesproken worden over een natuurlatex matras.
Binnenveringsmatrassen hebben de eigenschap veerkrachtig en goed ventilerend te zijn. Een binnenvering kan bestaan uit Bonellveren, een verenpakket dat meer samenbeweegt, of uit pocketveren die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Bij een kwalitatieve verenmatras wordt er altijd voor pocketveren gekozen. Er bestaan veel verschillende soorten pocketveren die harder of zachter aanvoelen en gecombineerd worden in één matras met zones. Om de ventilatie-eigenschappen van de matraskern te verzilveren, is het nodig dat ook de afdeklaag goed ademt.
Dorsoo ontwikkelde met twintig jaar ervaring in slapen en rugklachten een matras samengesteld uit drie kwalitatieve materialen. Lees meer over deze ergonomische matras.
Wat als uw partner een andere voorkeur heeft dan u?
De kans dat uw partner een andere type matras fijn vindt, is reëel. Zeker als er een groot verschil in lichaamsgewicht is.
Met de volgende mogelijkheden kunt u het slaapcomfort personaliseren:
- 2 afzonderlijke matrassen: dit is 100 % sluitend maar heeft het nadeel dat gezellig in het midden liggen, al is het maar voor even, minder aangenaam is. Als u beiden gemakkelijk op uw eigen kant blijft liggen, is deze optie te verkiezen.
- 2 afzonderlijke matraskernen combineren in één matrashoes: dit is vaak de beste oplossing om het gevoel van één matras te behouden en toch beiden een apart slaapcomfort te hebben.
Wanneer moet een matras vervangen worden?
Alle matrassen vertonen na verloop van tijd tekenen van slijtage door belasting en transpiratie. De veerkracht van het schuim neemt af, waardoor de matras minder comfortabel aanvoelt. Ook pocketveren worden na verloop van tijd minder veerkrachtig door het optreden van metaalmoeheid.
Na gemiddeld tien jaar gebruik zijn de beste jaren van elke matras achter de rug. U kunt eventueel wat langer genieten van een matras dan de vooropgestelde tien jaar, zeker als u een kortslaper bent. Uit hygiënisch oogpunt is het wel beter dat u een matras tijdig vervangt.