De beste bedbodem bij rugklachten
Het grote slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 bracht aan het licht dat 6 op 10 Vlamingen tussen 18 en 70 jaar een vorm van rug-, nek- of schouderklachten ondervinden. Iets meer dan de helft van de Vlamingen vindt een goed bed belangrijk voor een gedegen slaapkwaliteit, en bijna de helft is dan ook bereid om te investeren in beter slaapcomfort. Daarbij hoort dus ook de keuze voor de beste bedbodem bij rugklachten.
Er wordt soms beweerd dat een goede bedbodem niet belangrijk is. Onze ervaring leert dat een degelijke lattenbodem wel een verschil maakt, zeker bij rugklachten. U kunt ook kiezen voor een ander type bedbodem. Een lattenbodem of schotelbodem veert bijvoorbeeld meestal beter mee dan een boxspring of spiraalbodem. Die laatste zijn dan weer beter op het vlak van ventilatie.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn. Dit komt omdat de hefboom bij tillen - en daardoor ook de druk op de tussenwervelschijven en omliggende spieren en weefsels - daar het grootst is. Vaak voorkomend is een discusbulging of discushernia tussen de wervels L4 en L5. De beste lattenbodem zorgt ervoor dat de wervelkolom niet kan doorhangen op deze gevoelige plek. Naast de lage rug komt het er op aan de midden rug en hoge rug te ondersteunen in een rechte lijn in zijlig, volgens de natuurlijke s-kromming in ruglig.
Bij het gebruik van een ergonomische bedbodem is de matras in principe wat dunner om een beter samenspel te verkrijgen tussen de bedbodem en de matras. De combinatie van lattenbodem en matras wordt ook ‘slaapsysteem’ genoemd. De lattenbodem heeft een groter aandeel in de ergonomie. De matras is er op afgestemd om een logisch geheel te vormen. Een ergonomisch bed is vaak de beste oplossing voor een pijnvrije en diepe nachtrust.
Een hoge matras is bedoeld om op een eenvoudige bedbodem te leggen. Dit kan een verende lattenbodem, een boxspring of een spiraalbodem zijn.
Bij draaien op de matras (tot 30 keer per nacht) en het in- en uit bed stappen, voegt een goede bedbodem extra comfort toe. Dat is beter voor een persoon met een gevoelige rug en in het algemeen prettiger om te liggen. Daarnaast is ventilatie de tweede belangrijke eigenschap van een goede bedbodem.
Zet een bedbodem bij voorkeur op hoge poten om op een rugvriendelijke en aangename manier in en uit het bed te stappen.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Een instelbare bedbodem
Bij een instelbare bedbodem kan men de bodem aanpassen aan bepaalde lichaamzones. Het kan over een instelbare lattenbodem of schotelbodem gaan waarbij de heup-, rug- en schouderzone apart in te stellen zijn. Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld de positie van de lage rug te verbeteren, meer steun in de lage rug te voorzien of de heup- of schouderzone wat te verzachten. Allemaal nuttige ingrepen die een meerwaarde zijn voor wie met rugklachten kampt.
Toch dient er ook een kanttekening gemaakt te worden. Bij de aankoop van een instelbare bedbodem is advies van de verkoper ook na de aankoop mooi meegenomen. Al te vaak staan bodems na verloop van tijd niet goed ingesteld waardoor de meerwaarde helemaal verloren gaat. Laat u daarom van bij het begin goed uitleggen hoe de bedbodem in uw situatie het beste wordt aangepast. Vraag indien nodig uitleg na de aankoop. Het gaat tenslotte om uw nachtrust en die is van het grootste belang, zo blijkt hoe langer hoe meer uit wetenschappelijk onderzoek.
Beste bedbodem bij rugklachten: de dynamische lattenbodem
Alle voordelen van de dynamische lattenbodem samengevat:
- Past zich continu aan lighouding aan
- Gelijke drukverdeling
- Biedt opwaartse ondersteuning waar nodig
- Tot 6 cm hoogteverschil tussen de onderlinge latten
- Benen permanent in hogere positie voor een betere bloedsomloop
3 essentiële voordelen aan het slapen op een dynamische lattenbodem:
Voordeel 1: dynamisch
Iedereen draait en keert in bed in meer of mindere mate. De dynamische lattenbodem past zich aan wanneer u bijvoorbeeld op de rug komt te liggen. Elke mens is anders. De ene heeft een hollere rug, de andere een minder uitgesproken s-vorm. Bovendien verandert u ook doorheen de tijd. Een klassiek voorbeeld is gewichtstoename bij een zwangerschap, maar ook 5 of 10 kg vermageren of verzwaren geeft uw lichaam een andere gewichtsverdeling.
De dynamische lattenbodem houdt daar rekening mee. Hij past zich continu en volautomatisch aan. Vooringestelde systemen of op maat gemaakte matrassen focussen op slechts één lighouding én kunnen geen rekening houden met gewichtstoename of -verlies.
Voordeel 2: actieve ondersteuning
Actief ondersteunen betekent dat er ook een opwaartse beweging mogelijk is. De dynamische bedbodem ondersteunt de rug actief. De actieve ondersteuning is een constante. Na een gemiddelde levensduur van 10 jaar mag de matras vervangen worden, maar biedt de bedbodem nog steeds dezelfde ondersteuning.
Passieve ondersteuning komt neer op het verzachten van zones rond de heupen en de schouders en een stevige rugzone.
Voordeel 3: behoud van werking op lange termijn
Een belangrijke eigenschap van de dynamische lattenbodem van Dorsoo is het behoud van de werking op lange termijn. De werking blijft tijdens de volledige levensduur van het product dezelfde. De opwaartse kracht vermindert dus niet waardoor de actieve ondersteuning perfect bewaard blijft.
Knappe techniek én bovendien 100% Belgisch!
Meer weten over deze lattenbodem?