Genoeg slaap en toch altijd moe? 4 tips voor meer energie
Voelt u zich altijd moe? Dan bent u zeker niet alleen. Het grote slaaponderzoek van Dorsoo wees uit dat 22 % van de Vlamingen zich elke dag vermoeid voelt, 69 % heeft dat gevoel minstens een keer per week. Dat gevoel begint al bij het opstaan, met gelijkaardige cijfers. Als u vermoedt dat ziekte de oorzaak is, gaat u het best naar een huisarts. Als u zich lichamelijk gezond voelt, maar de vermoeidheid zich al te vaak meester maakt van uw geest, check dan eens onze vier tips om die constante vermoeidheid weg te werken.
1. Word uw stress de baas
'Een beetje stress is goed', hoort u weleens zeggen. Maar dat geldt alleen voor wie sporadisch periodes van stress heeft. Want als stress chronisch wordt, tast het uw energieniveau aan en wordt u moe en futloos.
Vermijd in dat geval situaties die u stress bezorgen. Komt u 's avonds laat thuis en wordt u zenuwachtig bij de gedachte dat u nog achter het fornuis moet staan? Een kant-en-klare maaltijd is op dat moment het einde van de wereld niet. Inderdaad, zo een gerecht bevat vaak een overvloed aan suikers en zouten, maar dat weegt wellicht niet op tegen de stress van nog haastig te koken. Wilt u toch een voedzame hap? In heel wat supermarkten vindt u gezonde voorverpakte maaltijden.
Wat als die stress onvermijdelijk bij uw leven hoort? Bij uw job, bijvoorbeeld? Dat is een ander paar mouwen. Zoek dan een manier om beter met stress om te gaan. Ga eens op yoga-cursus of probeer mindfulness uit. Want ondertussen is iedereen het erover eens dat meditatie echt helpt om spanningen de baas te blijven.
2. Kom uit uw kot en beweeg
Wandelend vergaderen. Steve Jobs was er fan van. Volgens de voormalige baas van Apple maakt het vergaderingen productiever en creatiever. Voor uw slaap zou het in ieder geval ook positief zijn. Want overdag bewegen, zorgt voor een betere nachtrust.
Er zijn natuurlijk betere manieren om te bewegen dan wandelend te vergaderen. Het beste is echt actief bewegen. Dat hoeft geen intensieve sportsessie te zijn. Een uur flink doorstappen is al voldoende. Hebt u daar geen energie voor? Juist dan is het belangrijk om actief te bewegen. Anders komt u in een vicieuze cirkel terecht. U hebt weinig energie. Waardoor u minder actief bent. Waardoor u minder energie hebt ... en dus altijd moe bent.
Wel opletten: er is één voorwaarde die we u al in deze blog meegaven. Voor een goede nachtrust sport u het best minstens twee uur voor u gaat slapen.
3. Eet voeding die energie geeft
Voeding is een bron van energie. Daarmee trappen we een open deur in. Toch slaan sommigen geregeld een maaltijd over. Dan weten we meteen waarom ze altijd moe zijn. Hoe kunt u energie hebben als u niet geregeld langs het tankstation passeert?
Verder is het belangrijk om genoeg bouwstenen en brandstof binnen te krijgen. Dan hebben we het over eiwitten en koolhydraten. Waarin vindt u die? In volkorenproducten, peulvruchten, groenten, fruit, noten, vis, ... Wie dagelijks tenminste 250 gram groenten en 2 stuks fruit eet, krijgt bovendien genoeg vitamines en mineralen binnen. Ook die helpen u in de strijd tegen vermoeidheid.
Welk voedsel vermijdt u best? Suikers en snelle koolhydraten, dat zijn energievreters. Van een snoepreep of een paar sneetjes wit brood krijgt u alleen maar kortstondig een boost. Achteraf doen ze uw energiepeil onherroepelijk inzakken.
4. Zorg voor kwaliteitsvolle slaap
’s Nachts acht uur slapen en toch altijd moe zijn: hoe kan dat? Het heeft alles te maken met de kwaliteit van de slaap. Bent u bijvoorbeeld vaak wakker in bed? Dat kan de reden zijn waarom u vaak moe bent. Want uit studies blijkt dat we minstens 85 procent van onze bedtijd zouden moeten slapen. Of misschien heeft het met uw slaapcyclus te maken? De diepe slaapfase is essentieel om de batterijen terug op te laden. Raakt u niet in de diepe slaapfase? Dan blijft u wellicht te lang hangen in fase 2 van uw slaapcyclus.
Een verstoorde nachtrust kan verschillende oorzaken hebben: blauw licht van schermen, alcohol, verkeerde voeding ... en te niet vergeten: het bed en de matras. Want er is uiteraard een link tussen de kwaliteit van uw bed en de kwaliteit van uw slaap. Met het ACTIVE+ slaapsysteem van Dorsoo zit – en ligt – u zeker goed. Het is een bed dat uw slaap en uw rug deugd doet.