7 tips om goed te slapen tijdens koude winternachten
Tijdens de wintermaanden kan de slaapkamertemperatuur fel dalen tijdens de nacht. Dit kan ervoor zorgen dat u moeilijk de slaap kan vatten. U kan er zelfs ’s nachts wakker van worden. Wij geven u in dit artikel 7 tips mee om optimaal te kunnen slapen tijdens koude nachten.
Tip 1: zorg voor de ideale slaapkamertemperatuur
Om goed te kunnen slapen, moet het lichaam een temperatuur hebben rond de 36 à 37 °C. De ideale slaapkamertemperatuur schommelt rond de 18 °C. Dit kan licht verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben het graag iets warmer, anderen liever iets frisser. Doorgaans ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 21 °C.
We kunnen de verwarming zo regelen dat de gewenste temperatuur behouden blijft, maar hierdoor wordt de lucht vaak te droog. Ook vinden veel mensen het zonde om de verwarming te laten opstaan tijdens de nacht. Theoretisch is het ideaal om de verwarming te laten staan op 22 °C en dat te combineren met een open raam. Dit is echter energieverspilling.
Een mogelijkheid is om de verwarming overdag of voor het slapengaan even op te zetten tot de gewenste slaapkamertemperatuur bereikt is. Zo hoeft u niet in een ijskoude kamer te gaan slapen. Een comfortabel verwarmingssysteem is belangrijk. Om de slaapkamer te verwarmen, kan u kiezen voor decentrale of centrale verwarming. Bekijk alle soorten verwarming.
De juiste temperatuur in de slaapkamer draagt bij tot een goede slaap. Van zodra we slapen, daalt onze lichaamstemperatuur. Als de slaapkamertemperatuur constant blijft, behoudt uw lichaam dezelfde temperatuur tijdens de nacht. Als we slapen in een te koude slaapkamer, zal ons lichaam zich proberen aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Het probeert dan de lichaamstemperatuur te corrigeren tot het een goede temperatuur aangenomen heeft. Hierdoor slaapt men lichter en wordt men sneller wakker.
Tip 2: zet uw raam op een kier
In de winter met het raam open slapen, zorgt voor frisse lucht en ventilatie. Schimmels hebben minder kans en u bouwt zo meer weerstand op. Er komt dan ook meer zuurstof binnen in de slaapkamer. Koude lucht kan zelfs helpen om ‘s nachts beter door de neus te ademen en minder te snurken. Let er wel op dat de omgevingslucht van een goede kwaliteit is. Woont u bijvoorbeeld in het midden van de stad of langs een drukke weg, dan zit er vaak meer fijn stof in de lucht. Dit kan nadelig zijn voor uw neusademhaling.
Zet het raam tijdens koude nachten op een kier. Als het wagenwijd openstaat, kan de kamer te veel gaan afkoelen. Koude lucht is heel droog en zorgt ervoor dat uw huid uitdroogt. Een luchtbevochtiger kan dan een oplossing bieden. Pas ook op met tocht. De hele nacht in de tocht liggen, kan stijve spieren veroorzaken.
Sluit u toch uw raam ’s nachts omdat het te koud is? Zet het dan ’s ochtends even open om de kamer te ventileren. Dit is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit in de slaapkamer, het is ook nodig voor de levensduur van uw matras. De luchtvochtigheid in de slaapkamer komt dan terug naar een normaal niveau.
Tip 3: nestel u in een heerlijk warm winterdekbed
Zijn er koude nachten in aantocht, kies dan voor een winterdekbed. Dit zorgt voor een aangename warmte. U wordt ’s nachts niet wakker omdat u het te koud hebt en kan zo goed doorslapen.
Wat is het beste winterdekbed voor u?
Welk winterdekbed het best bij u past, is een persoonlijk gegeven. Het hangt af van uw voorkeur en behoefte. Heeft u het vlug te warm? Zweet u veel? Zo zijn er allerlei factoren waarmee rekening dient gehouden te worden.
Dorsoo biedt verschillende winterdekbedden aan zodat u het niet koud hoeft te hebben in bed. Het dekbed van kameelhaar bijvoorbeeld, dat u goed warm houdt dankzij zijn isolerende eigenschap. Dit iets zwaarder dekbed is ook ideaal bij transpiratie door de vochtregulerende vulling. Het tencel dekbed zorgt voor een natuurlijke warmte en is bovendien zeer makkelijk in onderhoud. Het Dorsoo dons dekbed voelt zacht en licht aan, maar heeft een uitermate hoog isolerend vermogen. Het zorgt er dus voor dat u het heerlijk warm heeft tijdens de nacht.
Alle Dorsoo-dekbedden kan u aan elkaar verbinden met knopen. Heeft u het nog koud met 1 dekbed? Dan kan u makkelijk twee dekbedden verbinden met elkaar tot een extra dik dekbed.
Tip 4: ga voor de juiste dekbedovertrek
Ook de keuze van dekbedovertrek kan bijdragen tot een aangenaam warm gevoel tijdens de nacht. De collectie Dorsoo-dekbedovertrekken bestaat uit verschillende materialen. Zo is er het Belgisch bedlinnen, jacquard geweven in katoen en linnen. De combinatie van deze natuurlijke materialen heeft een temperatuurregulerend effect: het voelt warm aan in de winter en fris in de zomer.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Tip 5: leg een warmtebron in bed
Er bestaan een aantal hulpmiddeltjes om uw lichaam even op te warmen in bed. Gebruik bijvoorbeeld een warmwaterkruik of een kersenpitkussen. Ook een elektrisch deken is een mogelijkheid.
Tip 6: last van koude voeten in bed?
Hebt u in bed last van kouden voeten, dan is het aan te raden om uw sokken aan te houden. Warme voeten zijn belangrijk voor een goede slaap.
Wanneer het kouder wordt, stuwt ons lichaam warmte naar onze vitale organen. Om deze van voldoende warmte te kunnen voorzien, worden kleine bloedvaten (zoals haarvaten) afgesloten. Dit gebeurt vooral in onze handen en voeten. Het gemis aan warm bloed in de voeten en tenen zorgt voor dat koude gevoel. Houd dus in eerste instantie uw sokken aan. Trek ze uit wanneer uw voeten goed opgewarmd zijn.
Lees onze 6 tips om koude voeten in bed te voorkomen.
Tip 7: een goede voorbereiding voor een goede slaap
Veel mensen slapen in de winter slechter dan in de zomer. Een van de oorzaken is een tekort aan licht en vitamine D. Het lichaam raakt daardoor in de war en weet niet goed wanneer het tijd is om te gaan slapen. Mensen voelen zich de hele dag energieloos en slaperig. Daardoor kunnen ze in een zogenaamde winterdip verzeild raken.
U kan zich overdag al goed voorbereiden voor een goede slaap, zelfs tijdens de koude winternachten. Enkele tips:
- Vermijd schermen. Zoek ’s ochtends het licht op, maar vermijd ’s avonds fel licht. Zeker het blauwe licht van laptop, smartphone of televisie.
- Zorg voor voldoende beweging. Beweging stimuleert de slaap. Probeer bijvoorbeeld eens een goede winterwandeling.
- Breng regelmaat in uw slaapritme. Probeer elke dag rond hetzelfde uur op te staan en te gaan slapen.
- Neem ’s avonds tijd om te ontspannen, lees een goed boek of luister naar uw favoriete muziek.
- Eet niet te laat en drink een tas warme melk of kruidenthee.
- Neem een warme douche of bad voor het slapengaan. Daardoor warmt uw lichaam op. Die warmte wordt in bed vastgehouden. Een infraroodlamp is ook handig en snel.