Wat zijn de 5 grootste slaapmythes en welke kloppen nu echt?

Wat zijn de 5 grootste slaapmythes en welke kloppen nu echt?

Geschreven door Werner Adviseur
5

Voldoende slaap is noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Een volwassene heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig om geestelijk en lichamelijk fit te blijven. Over slaap en gebrek eraan blijven echter verschillende hardnekkige mythes bestaan. Welke zijn de voornaamste, en vooral; zit er een kern van waarheid in deze mythes?

1. Mythe of waarheid: het schoonheidsslaapje

Recent wetenschappelijk onderzoek in Zweden toonde wel degelijk aan dat een paar uurtjes extra slaap ons niet alleen gezonder maar ook mooier maken. Mensen die voldoende slapen, zien er volgens de studie een stuk aantrekkelijker uit dan mensen die weinig slapen. Zij concluderen dat een schoonheidsslaapje werkt. Mensen die goed uitgerust zijn, hebben een mooiere huid en lijken ook fitter. Ze hebben een vrolijkere en energierijke uitstraling. Slechte slapers hebben dan meer last van gezwollen en hangende oogleden, wallen, rode ogen en donkere kringen rondom deze ogen. Mensen met een tekort aan slaap zien er uitgeput, triester, minder gezond en minder aantrekkelijk uit. Een gevolg van te weinig slaap is ook dat hun huid meer rimpels vertoont.

Cellenherstel en immuniteit

Wetenschappers weten al een tijd dat weinig slaap een grote invloed heeft op cellen doordat tijdens de slaap de bloedtoevoer naar de huid toeneemt. Tijdens de slaap vertonen bijvoorbeeld ook veel lichaamscellen een toegenomen productie en een afgenomen afbraak van eiwitten. Aangezien eiwitten nodig zijn voor de groei en voor het herstellen van schade aan bestaande cellen (veroorzaakt door stress of uv-stralen), kan slaap cellen stimuleren zichzelf te verjongen. Een studie van de National Sleep Foundation toonde trouwens aan dat ook de aanmaak en het herstel van huidcellen net tijdens de nachtrust plaatsvindt. Slaapgebrek zou hierdoor het proces van ouder worden versnellen. Door slaapgebrek wordt ook de immuniteit aangetast waardoor er meer huidproblemen kunnen optreden. Daarnaast zorgt slaap ook voor een betere hormonale balans en kunnen acne en talrijke ontstekingen in de huid te wijten zijn aan slaapgebrek.

Extra tip voor een schoonheidsslaapje

Probeer op uw rug te slapen of verander vaak van houding. Slaaprimpels kunnen namelijk ook gevormd worden door steeds in dezelfde houding te slapen. Hierdoor wordt elke nacht weer dezelfde kant van het gezicht belast. Door de druk op het kussen wordt het aantrekken van de spieren gestimuleerd en vooral bij 35-plussers met een minder elastische huid kan dat op den duur tot rimpels leiden. Een goed slaapsysteem is onontbeerlijk en zal niet alleen de kwaliteit van uw slaap verbeteren maar ook uw lichaam verjongen. Behalve de al bekende vijanden van de huid zoals roken, de zon en stress kennen we nu nog een andere vijand: de manier van slapen.

2. Slaap inhalen met een middagdutje overdag

De mythe: als men niet voldoende geslapen heeft, kan die slaap ingehaald worden door een middagdutje te doen overdag. De waarheid: eenmalig onvoldoende slapen heeft geen ernstige gevolgen voor je gezondheid. Voelt u zich overdag nog moe, dan kan u gerust even wat ‘bijslapen’ overdag. Het korte middagdutje mag niet langer dan 30 minuten duren en kan ervoor zorgen dat u geestelijk bijlaadt. Maar bij herhaaldelijk slaaptekort draagt een kort middagdutje niet meer bij tot geestelijk en lichamelijk herstel. Langdurig slapen overdag (langer dan 30 minuten) zal er ook voor zorgen dat u ‘s nachts minder goed slaapt.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

3. Slaap inhalen door uit te slapen in het weekend

De mythe: de weekends zijn ideaal om goed uit te rusten en ons lichaam te laten herstellen en voor te bereiden op een drukke werkweek. De waarheid: u kan het lichaam nooit voorbereiden en maar heel beperkt uw slaaptekort inhalen door extra te slapen vlak voor een drukke week. Professor William C. introduceerde het begrip ‘slaapschuld’. In een universitaire studie onderzocht hij of het mogelijk was om slaaptekort in te halen en kwam tot de conclusie dat je een slaaptekort beter niet te lang laat aanslepen: als we een chronisch slaaptekort opbouwen, is dit niet meer volledig in te halen.

Door een vast slaappatroon te volgen, kun je een ongezonde slaapschuld vermijden  Het is dus belangrijk om ook tijdens het weekend op vaste tijdstippen op te staan en te gaan slapen – tijdstippen die niet te veel afwijken van de weekdagen. Dit helpt om ons biologisch ritme zoveel mogelijk in de hand te houden. Opteer dus eerder voor een gezonde strand- of boswandeling om energie op te doen voor de komende week.

4. ‘Slaap is niet zo belangrijk voor mij. Ik heb voldoende met 5 uren slaap.’

Fout. Slaap is voor iedereen even belangrijk! Het is net zo belangrijk als de inname van voedsel, water en zuurstof. Het behoort tot de primaire behoeften van de mens. We hebben het nodig om te overleven. Onvoldoende slaap brengt gezondheidsklachten teweeg en kan op lange termijn zelfs dodelijk zijn.

Volgens de National Sleep Foundation (US) is de behoefte aan slaap bij iedereen verschillend, maar slaap is en blijft belangrijk. Volwassenen hebben gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig. Wie minder dan 6 uur slaapt, kan een slaaptekort ontwikkelen. Dit tekort kan zich opstapelen, waardoor je niet uitgerust opstaat en het chronisch vermoeidheidssyndroom kan ontwikkelen. Onvoldoende slaap werkt bovendien ook immuniteitsproblemen in de hand.

5. Uren voor middernacht tellen dubbel

Het klinkt vertrouwd: wie voor middernacht gaat slapen, is veel beter uitgerust en heeft minder uren slaap nodig. Toch is deze uitspraak niet correct.
Wie laat gaat slapen, kan even goed uitgerust zijn als iemand die vroeg naar bed gaat. Uitgerust opstaan hangt namelijk af van het aantal uren dat je slaapt en van hoe diep je kan slapen. Het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust is dat je voldoende uren kunt slapen en dat er een regelmaat is in het slaappatroon. Je hoeft dus niet noodzakelijk voor middernacht naar bed te gaan. Vermijd wel dat je biologische klok ontregeld wordt en ga daarom beter niet na 2 uur slapen.

 

Let dus op als u zich tot een van deze mythes wil wenden om een slaaptekort goed te praten en te negeren. Zorg beter dat u op tijd naar bed gaat en een regelmatig schema hanteert zodat u elke nacht voldoende uren slaapt. Een goed slaapsysteem - zoals dat van Dorsoo - zorgt daarenboven voor een betere kwaliteit van de slaap en dankzij een gelijke drukverdeling en de comfortabele matras kunnen de spieren maximaal ontspannen waardoor men dieper slaapt. Met dit slaapsysteem is het niet alleen aangenaam om in slaap te vallen, de nacht verloopt veel rustiger en je wordt ’s morgens goedgezind en fit wakker.

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.