Zwanger en slecht slapen? Ontdek 5 tips voor een wakkere zwangerschap.
Slecht slapen bij zwangerschap: het is eerder regel dan uitzondering. Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is dus normaal. Volgens een studie van de Amerikaanse National Sleep Foundation slaapt maar liefst 78 procent van de vrouwen slechter tijdens een zwangerschap. De hormonen raken in de war, het lichaam zet uit, u moet slapen voor twee, ... Oorzaken genoeg voor die vermoeidheid. Lees onze vijf slaaptips voor een zwangerschap zonder wallen onder de ogen.
1. Aanvaard verandering
Niets zo ingrijpend voor het lichaam van een vrouw als een kindje krijgen. De veranderingen manifesteren zich al meteen in de eerste maanden van de zwangerschap. Het begint bij de hormonen. Uw productie aan oestrogeen en progesteron gaat door het dak. Dat zorgt voor stemmingswisselingen. Onvermijdelijk. Ook uw lichaam verandert met de week. Het slaat meer vetten op en begint uit te zetten, uw borsten zwellen op, de groeiende baarmoeder drukt steeds meer op uw benen. Ook uw rug ziet af.
Kortom: het is nu even normaal dat u niet in de haak bent. Want alles verandert. Uw hormonen en uw lichaam. En binnenkort ook uw leven. Uiteraard zorgt dat voor spanning. Probeer die stress te aanvaarden: het hoort bij ingrijpende veranderingen. Die eerste keer uw kindje zien, dat maakt straks alles weer goed. En toch ... lukt u dat niet, dat aanvaarden? Misschien is zwangerschapsyoga wel dé oplossing om uw steigerende geest weer tot bedaren te brengen.
2. Slaap op uw linkerzij
Slecht slapen tijdens de zwangerschap, daarvoor zorgen de hormonen in het eerste trimester. In de laatste drie maanden zorgt uw uitdijende lichaam dan weer voor slaapproblemen. Uw bolle buik hindert u dan meer en meer bij het slapen.
Experts raden daarom aan om in te slapen op de linkerzij. In die positie stroomt uw bloed gemakkelijker naar de baarmoeder, zonder de lever onder druk te zetten. Hebt u pijn aan de heup of de rug? Schaf u dan zo vlug mogelijk een zwangerschapskussen aan. Het belangrijkste is dat u het kussen tussen uw knieën plaatst. De knieën trekt u trouwens op terwijl u slaapt. Dat is de ideale positie om uw bekken recht te houden. Verder biedt zo'n kussen ook ondersteuning aan buik en rug.
3. Beweeg zonder te overdrijven
Blijf bewegen tijdens uw zwangerschap. Dat zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen. Dankzij de beweging blijven uw spieren ook in vorm en werkt u uw stress voor een stuk weg. Overdrijf niet: het is niet het moment om uw grenzen te verleggen. Zwemmen of wandelen zijn de aangewezen beweegvormen. Zorg er in elk geval voor dat uw buik niet gekneld raakt tijdens de sport. Beweeg liever overdag in plaats van 's avonds. Zo krijgt uw lichaam weer de tijd om tot rust te komen.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
4. Doe gerust dutjes overdag
Een zwangerschap verstoort uw slaap. Sowieso. Of dat nu komt door hormonen, door een opzwellend lichaam of door stress: uw slaapritme raakt ontregeld. Waardoor u overdag weleens moe bent. Durf daarom af en toe ook dutjes in te lassen. Een powernapje van maximaal 30 minuten, daar kikkert u van op. U geniet dan des te meer van dat groeiend leven in uw buik.
5. Zorg voor slaaproutine
Een vast slaapritueel is altijd aangewezen. Als u in verwachting bent, is het helemaal een aanrader. Wat zijn de ultieme tips voor een slaaproutine bij zwangerschap?
- Ga naar bed met een lege blaas. Een zwangerschap betekent: vaak plassen. Enerzijds door het zwangerschapshormoon hCG, anderzijds door de foetus die uw blaas begint in te drukken. Neem daarom overdag veel vocht in, om dan na 20 uur te stoppen met drinken. U vermijdt er die vervelende nachtelijke toiletbezoekjes mee.
- Maak uw maag klaar voor de slaap. Brandend maagzuur is een klassieker bij zwangere vrouwen. Vervelend, zeker 's nachts. Vermijd daarom overdag al te pikant, zuur of vet eten. Ook al hebt u daar misschien soms veel zin in. Een zware maaltijd voor bedtijd, dat is ook een slecht idee. Neem dan liever een uitgebreid ontbijt.
- Langs de andere kant, met honger naar bed is tijdens een zwangerschap ook geen pretje. Eet daarom gerust een half uur voor het slapengaan slaapbevorderend voedsel. Dan denken we aan yoghurt, melk, dadels, bananen en noten. Zolang u uw maag maar niet volpropt.
- Zorg voor een rustgevende slaapkamer. We hadden het er in een andere blogpost al over: vlug in slaap vallen kunt u stimuleren. We herhalen hier graag de belangrijkste tips voor uw slaapkamer: werk alle schermen buiten in uw slaapkamer, maak het er 's nachts pikdonker en zorg voor een stabiele temperatuur tussen de 15 en 19 graden.