Worden we dikker van onregelmatig, te veel of te weinig slapen?
Onderzoek toont aan dat onregelmatig, te weinig of te veel slapen, zorgt voor een grotere kans op overgewicht en een verhoogd vetpercentage.
Onderzoek
Een recente studie van de American Academy of Sleep Medicine bracht aan het licht dat elke volwassene in principe 7 tot 8 uur moet slapen. Het aantal uren dat we in ons bed doorbrengen, heeft duidelijk een grotere invloed op ons gewicht en op ons vetpercentage dan eerder aangenomen werd. Te weinig of net te veel slaap zou gerelateerd zijn aan obesitas en zou zelfs een grotere invloed hebben dan een tekort aan beweging.
Dr. Mary Esther, die het onderzoek leidde, spreekt over een oorzakelijk verband tussen het aantal uren slaap en de mate van zwaarlijvigheid. Uit de studie komt onder andere naar voren dat wie minder dan zes uur per nacht slaapt een grotere kans heeft op zwaarlijvigheid dan wie acht uur per nacht slaapt.
De oorzaken van de gewichtstoename bij slaaptekort liggen enerzijds bij het minder bewegen of sporten, omdat we overdag vermoeider zijn.
Anderzijds treedt er ook een verandering op in de hoeveelheid van de hormonen leptine en ghreline die ons lichaam aanmaakt. Leptine is een hormoon dat zorgt voor hongerdemping en verzadiging. Dat hormoon wordt minder aangemaakt bij slaaptekort. Ghreline wordt gemaakt door de vetcellen en geeft een signaal af om meer te eten. Dat hormoon wordt juist meer aangemaakt bij slaaptekort. Behalve minder bewegen, zullen mensen met slaapgebrek dus ook meer eten, wat zorgt voor gewichtstoename en een hoger vetpercentage.
Dr. Esther: 'Mensen die 5 tot 6 uur per nacht slapen, hebben 35 % meer kans op 5 kilogram overgewicht en 30 % meer kans op obesitas. We spreken over obesitas bij meer dan 10 kilogram overgewicht.' De onderzoekers merkten evenwel op dat langslapers – die 9 tot 10 uur per nacht slapen – ook meer kans hebben op zwaarlijvigheid.
Bij langslapers zien we bij 25 % een overgewicht van 5 kilogram en bij 20 % meer dan 10 kilogram overgewicht.
Ook wisselingen in bedtijden zouden een invloed hebben op ons gewicht. Dat vergt immers grote aanpassingen van onze biologische klok, waardoor de hormonen in de war raken. Zonder vast slaappatroon zou er minder leptine en meer ghreline aangemaakt worden, net zoals bij slaaptekort.
Ook de Pennsylvania State University onderzocht de fysieke gevolgen van chronisch slaaptekort. Uit die studie kwam ook naar voren dat de lichaamssamenstelling verandert, zelfs in combinatie met een dieet. Het spierweefsel neemt af doordat het onvoldoende kan herstellen en in ruil komt er lichaamsvet bij, hoofdzakelijk in de buikregio.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Conclusie
We worden dus inderdaad dikker van onregelmatig, te veel of te weinig slapen. Onderzoek toont duidelijk een groter risico aan op overgewicht en een verhoogd vetpercentage bij onregelmatige, korte en lange slapers. Volwassenen met overgewicht moeten dus hun slaappatroon goed analyseren. Het is belangrijk om zowel tijdens de week als in het weekend op vaste tijdstippen te gaan slapen, zodat de biologische klok zich kan herstellen. Zo komen de hormonen weer in balans.
Door op vaste tijdstippen te gaan slapen, valt u ook vlugger in slaap en kunt u uitgerust opstaan. Daardoor hebt u ook meer energie om de dag door te komen en meer te bewegen en hebt u uw gewicht beter onder controle.