Wat is de beste hoogte van een bed?
De instaphoogte is een belangrijke eigenschap van een ergonomisch bed. Hoe bepaalt u de beste hoogte van een bed? In dit artikel leest u meer over de juiste bedhoogte en de effecten ervan op het dagelijkse leven.
Hoogte bed: een belangrijke factor
Een goed slaapsysteem bestaat uit een degelijke bedbodem, een aangepaste matras en een bijbehorend kussen, zodat de rug en de nek maximaal ondersteund worden. Maar ook de hoogte van een bed of boxspring is uiterst belangrijk. De instaphoogte heeft geen invloed op het slaapcomfort maar is wel essentieel om de rug en knieën zo weinig mogelijk te belasten bij het in en uit bed stappen. Zeker bij een seniorenbed is de hoogte van groot belang om rugklachten te vermijden.
Wat is de instaphoogte van een bed?
De hoogte van een bed wordt ook de lighoogte of de instaphoogte genoemd. De instaphoogte is de afstand tussen de grond en de oppervlakte van de matras. Daarbij moeten we dus rekening houden met de hoogte van de bedpoten, de hoogte van de bedbodem en de hoogte van de matras. Bedbodem en matras selecteert u bij voorkeur op andere criteria, dus blijven de bedpoten nog over om de instaphoogte aan uw lengte aan te passen.
Hoe hoog is een bed gemiddeld?
Fabrikanten hanteren gewoonlijk een standaardhoogte van 55 cm. Of dat voor u een goede bedhoogte is, hangt af van uw lichaamslengte. De beste bedhoogte is de hoogte die het comfortabelst is bij het in- en uitstappen. Het bed wordt dus het best niet te laag maar ook niet te hoog geplaatst. Designbedden zijn wel mooi maar vaak te laag en dus niet ergonomisch verantwoord voor de rug. Hetzelfde geldt voor boxsprings, die vaak te hoog zijn. Een in de hoogte verstelbaar bed vinden veel mensen een handige oplossing.
Hoe bepaalt u de juiste bedhoogte?
Om te bepalen wat voor u persoonlijk de ideale instaphoogte is, gaat u op de rand van het bed zitten met uw voeten plat op de grond. Uw bed staat op optimale hoogte als uw onderbenen en bovenbenen minstens een rechte hoek van 90° maken. Een beetje meer dan 90° is nog beter omdat u dan met minder inspanning uit het bed kunt stappen. Een te laag bed is dus zeker uit den boze, maar een te hoog bed is ook niet goed omdat het instappen moeilijker wordt.
Verbeter uw nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Wat als uw bed te laag of te hoog is?
Dorsoo geeft u graag advies over de instaphoogte. Als u bij ons een nieuw slaapsysteem koopt, stellen we het af op de gewenste hoogte door meteen bedpoten op de gewenste lengte te kiezen. Komt u tot de vaststelling dat uw huidige bed te laag of te hoog is? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons om de nodige aanpassingen door te voeren. We kunnen het slaapsysteem van Dorsoo monteren in een bestaand bedframe. We stellen dan de hoogte van het matrasoppervlak af door middel van poten. Uw oude hoofdbord kunt u ook gewoon behouden.
Bijkomende voordelen van een hoger bed
Een wat hoger bed is niet alleen beter voor het in- en uitstappen, het is ook praktischer bij het opmaken van het bed. Bij een laag bed moet u zich meer bukken, wat op de duur chronische overbelasting van de rugspieren teweeg kan brengen. Als uw bed hoger staat, ervaart u minder druk op de tussenwervelschijven tijdens het opmaken. Tot slot is een bed op hogere poten, met 15 tot 20 cm vrije ruimte onder het bed, handig bij het poetsen van de slaapkamer. U kunt er gemakkelijker met een borstel of stofzuiger onder.