Woelen in bed: oorzaken en hoe te voorkomen
Woelen in bed is iets waar iedereen weleens last van heeft. We kunnen woelen voor de slaap omdat we de slaap niet kunnen vatten, of we kunnen woelen tijdens de slaap om verschillende redenen. Eigenlijk is het volkomen normaal om gedurende de nacht meerdere keren van positie te veranderen. Dat helpt immers om de bloedcirculatie op peil te houden en voorkomt stijfheid bij het ontwaken. Als het woelen evenwel overmatig wordt en de slaap belemmert, kan het een probleem vormen.
Woelen voor de slaap
Woelen wordt een probleem als we na een half uur nog altijd niet in slaap gevallen zijn. Dat constante draaien van de ene naar de andere kant kan innerlijke stress veroorzaken. Door het eindeloze woelen kunnen we beginnen te piekeren, wat ons vermogen om in slaap te vallen verder vermindert. Op lange termijn kan dat leiden tot slapeloosheid. Oorzaken van woelen voor de slaap zijn mogelijk:
Psychologische of mentale factoren
Meestal heeft het woelen te maken met spanningen die we meenemen naar bed. Als we mentaal niet ontspannen zijn, vinden we ook lichamelijk geen rust. Spierspanning door stress kan ervoor zorgen dat we geen comfortabele houding kunnen vinden. Ontspanningsoefeningen en een vaste bedtijdroutine kunnen helpen om die spanning te verminderen.
Woelen tijdens de slaap
Ook tijdens de slaap kunnen we woelen, wat een nadelig effect heeft op de slaapkwaliteit. Dat kan resulteren in een verstoord slaappatroon en zelfs leiden tot slaapstoornissen zoals slapeloosheid. Oorzaken van woelen tijdens de slaap zijn:
Lichamelijke oorzaken
Pijnklachten, zoals rugklachten, kunnen ervoor zorgen dat iemand 's nachts wakker wordt en woelt om een pijnvrije slaaphouding te vinden. Mensen met chronische pijnklachten hebben vaak moeite om een comfortabele positie te vinden en worden vaak wakker gedurende de nacht.
Omgevingsfactoren
Ook warmte, met overmatig zweten als gevolg, of koude, waarbij we wakker worden van de rillingen, kunnen ons half uit de slaap halen en ons onrustig maken. Of externe geluiden of licht die ons verstoren. Let zeker ook op uw eetpatroon versus de tijd van het slapengaan.
Woelen voor of tijdens de slaap door een slecht bed
Behalve psychische, fysieke of omgevingsfactoren kan er ook gewoon 'slaaptechnisch' een probleem zijn, door een oncomfortabel bed. Dat kan ons zowel voor als tijdens de slaap parten spelen. Een slechte matras, een ongeschikte bedbodem of een verkeerd kussen bieden onvoldoende ondersteuning, waardoor rugpijn of andere lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Daardoor beginnen we te draaien en te keren, wat tot een oncomfortabel slaapgevoel leidt en ervoor zorgt dat we nog meer woelen in bed. Dat resulteert in onderbroken slaapcycli en een minder diepe slaap, terwijl die juist cruciaal is voor het herstel en de regeneratie van het lichaam.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Gevolgen van overmatig woelen
Als we door overmatig woelen trager de slaap vatten of vaak wakker worden, kunnen we een chronisch slaaptekort ontwikkelen. Dat kan leiden tot tal van problemen, zoals concentratieproblemen, verminderde prestaties, prikkelbaarheid en zelfs ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten, depressie en burn-out.
Tips om niet of minder te woelen in bed
Het is belangrijk om woelen serieus te nemen, vooral als het de slaapkwaliteit beïnvloedt. Op de blog van Dorsoo kunt u tal van tips lezen om ontspannen te gaan slapen, wat de kans op woelen vermindert.
- Lees onze tips tegen slecht slapen door stress als u voelt dat spanning de oorzaak is van uw gewoel.
- Lees hier nog zes tips als u niet kunt slapen, of onze vijf tips om vlug in slaap te vallen.
- Of probeer slaapmeditatie of ademhalingsoefeningen.
Het bed speelt uiteraard ook een essentiële rol: een goed ergonomisch bed kan een grote stap zijn voor wie minder wil woelen in bed en de nachtrust wil verbeteren. Het ACTIVE+ slaapsysteem van Dorsoo, bijvoorbeeld, is een weldoordachte combinatie van een dynamische lattenbodem en een uitstekende matras. Het systeem is ontworpen om altijd een correcte ondersteuning aan uw lichaam te bieden. Doordat de lattenbodem zich aanpast bij elke beweging, blijft de natuurlijke kromming van de rug altijd gerespecteerd. Daardoor ligt u telkens in de juiste slaaphouding, valt u gemakkelijker in slaap, woelt u minder en staat u uitgeruster op. Met een ergonomisch hoofdkussen kunt u uw slaapcomfort nog verder optimaliseren.
Als woelen een probleem blijft, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen om onderliggende oorzaken aan te pakken. Slaap is immers van cruciaal belang voor zowel uw fysieke als mentale welzijn.