Wanneer moet u naar de dokter met een lumbago?
Wanneer raadpleegt u best meteen een arts als u kampt met een lumbago? De huisdokter is sowieso het eerste aanspreekpunt. Hij zal kijken welke de volgende te nemen stappen zijn. In dit artikel leest u meer over de oorzaken van lage rugpijn, info over wat u zelf kan doen en wat de dokter eventueel zal voorstellen na zijn onderzoek.
Oorzaken van lumbago
Er zijn verschillende structuren die een invloed kunnen hebben bij het ontstaan van lage rugpijn of lumbago. Tussenwervelschijven, wervels, spieren, zenuwen en zelfs ingewanden vormen een complex samenwerkend geheel en kunnen bij een verstoorde functie of ziektebeeld rugpijn veroorzaken.
Typische oorzaken van lage rugpijn zijn:
- Irritatie van de zenuwen: druk op één of meerdere zenuwen door problemen met de tussenwervelschijf, met uitstraling (van het bekken tot de onderste ledematen)
- Prikkeling van de zenuwen door inklemming tussen spieren
- Spanning van de lage rugspieren
- Wervels, ligamenten of gewrichten die slijtage vertonen, bijvoorbeeld door overbelasting
- Discusdegeneratie door overbelasting en ouderdom
- Problemen met darmen, maag of nieren
Een irritatie (ontsteking) of probleem met een van bovenliggende structuren kan dus lage rugpijn of lumbago veroorzaken. Lage rugpijn straalt ook vaak uit naar het bekken en de onderste ledematen. Soms is de pijn plaatselijk ter hoogte van de wervels zelf en soms voelen de omliggende spieren hard aan. Vaak kunnen spierspasmen rugklachten geven na een inspanning zoals werken in de tuin (spanning van de spieren en overbelasting van de tussenwervelschijven en acute lumbalgie met felle, stekende pijnen).
Lage rugpijn of lumbago zijn de meest voorkomende rugklachten. Maar de symptomen en de ernst van de pijn verschillen van patiënt tot patiënt. Zo kan lumbago bij de ene persoon draaglijk zijn en bij de andere persoon als zeer pijnlijk ervaren worden. De ernst van de klachten is ook niet evenredig met het pijnverloop. Een simpele en onschuldige spierspanning in de lage rug kan er al voor zorgen dat u met spoed de arts dient te bezoeken omdat u zoveel pijn hebt, terwijl een hernia of degeneratieve discus soms slechts een milde pijn veroorzaakt.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Wanneer moet u (dringend) een arts bezoeken?
Vaak kan u uzelf al goed behelpen bij lage rugpijn. Een paar dagen rusten, een warmtekussen op de rug, een lekker warm bad nemen, een infraroodlamp, bewegen (de rug stretchen, wandelen, fietsen), …
Om in te schatten of u wel of niet naar de dokter moet met lage rugpijn, kan u in eerste instantie uw buikgevoel volgen en de pijn zelf beoordelen.
Ga even na of u de laatste 2 weken iets gedaan hebt wat u normaal gezien niet doet. Hebt u iets zwaars opgetild? Hebt u herhaaldelijk bewegingen gemaakt die u normaal niet doet? Komt u uit een periode van stress? Bent u uitzonderlijk vermoeid de laatste tijd (en u kent de oorzaak)? Dan is het begrijpelijk dat uw lichaam even ontregeld is en dit kan zich uiten in rugpijn.
Als de klachten niet ernstig zijn, kan u ze normaal gezien vergelijken met klachten die u in het verleden nog al hebt meegemaakt. Zo kan u zelf al inschatten of dit al dan niet van voorbijgaande aard is. Blijven de klachten echter langer dan 3 tot 5 dagen aanwezig, zonder pijnafname, dan is het zeker aan te raden om een dokter te raadplegen.
Wanneer echter een plotse beweging heel erge pijn veroorzaakt en u verandering merkt in gevoel ter hoogte van de ledematen of als u spieruitval vaststelt, dan dient u meteen naar de dokter te gaan.
Het is aangeraden een arts te raadplegen bij:
- Koorts en zich ziek of misselijk voelen
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Verlies van kracht in de benen
- Incontinentie en een slechte controle van de blaas en de stoelgang
- Constante pijn met uitstraling naar de buik
- Klachten die langer dan 5 dagen aanhouden
- Pijnen die toenemen na 3 dagen
Dit alles kan wijzen op een ernstig letsel of een infectie, een fractuur of zelfs een probleem met de organen.
Diagnose en behandeling van lumbago
Het is steeds noodzakelijk om een diagnose te laten stellen door een arts of een specialist, die u dan doorverwijst naar een kinesitherapeut of manueel therapeut, soms ook naar een osteopaat of chiropractor.
Op basis van de diagnose zal de therapeut een aangepast behandelplan opstellen en er zo voor zorgen dat de pijnklachten afnemen of verdwijnen. Het meeste resultaat wordt bekomen door een combinatie van verschillende behandelmethoden. Zonder een bezoek aan de arts kan u overigens geen volledige terugbetaling krijgen door uw mutualiteit.
Bijna elke mutualiteit betaalt op dit moment een stukje terug van de behandeling van de chiropractor of osteopaat zonder doorverwijzing van een arts. Sommige mutualiteiten vergoeden ook een deel van de kosten voor acupunctuur. Als u dus rechtstreeks naar zo'n therapeut gaat, omdat de klacht voor u al bekend is bijvoorbeeld, vergeet dan niet om uw ziekenfonds op de hoogte te brengen.
Osteopathie, chiropraxie en acupunctuur worden in België als alternatieve geneeswijzen beschouwd. Door de jaren heen hebben wij vele verhalen van klanten gehoord die aangeven dat deze therapieën vaak goede effecten hebben. Er zijn natuurlijk veel verschillende rugaandoeningen en de plaats in de wervelkolom waar de aandoening zich voordoet, varieert. Vandaar dat niet iedere ruglijder dezelfde resultaten mag verwachten van welke therapie dan ook. Vaak zijn de 'alternatieve' therapeuten trouwens eerst geschoold in de meer klassieke kinesitherapie.
De eerste zorg is steeds rugpijn voorkomen. Dit doet u door op uw houding te letten en door een gezonde levensstijl na te streven. Zorg er voor dat uw lichaam in een goede conditie verkeert en vermijd overgewicht. Het lichaam dient in balans te zijn. Een goede nachtrust is hierbij cruciaal.
Wanneer rugpijn toch de kop opsteekt, zijn volgende stappen aan te raden:
- Diagnose door een arts
- Behandeling door een therapeut (al dan niet in combinatie met medicatie)
- Relatieve en absolute rust
- Indien bovenstaande niet helpt, eventueel operatief ingrijpen