Rugpijn door stress: van rugklachten tot burn-out
Rugpijn door stress is een gegeven waar we met Dorsoo altijd bijzondere aandacht aan besteden. Het is een uitwas van stress waarvoor we met onze slaapoplossingen enig soelaas kunnen bieden. Maar de gevolgen van stress kunnen nog veel verder reiken dan alleen rugpijn. Het probleem meteen bij de wortel aanpakken is dus de boodschap: vermijden dat stress zich opbouwt in uw lichaam.
Wat is stress eigenlijk?
Stress staat voor spanning of druk, maar stress is niet per se ongezond. Een mens heeft immers een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die u voelt bij een spannend moment, een sollicitatiegesprek, een examen, een optreden ... Stress zorgt ervoor dat u extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.
Aanhoudende stress is de boosdoener
Klinisch psychologe Elke Van Hoof van de VUB legt het mechanisme achter stress zeer bevattelijk uit in deze video van de Universiteit van Vlaanderen. Vooral de vergelijking met de eenvoudige oefening om even een glas water vast te houden met gestrekte arm versus de hele tijd met dat glas water zo te moeten staan, geeft een goed beeld van wat het verschil is tussen een tijdelijk stressmoment en aanhoudende stress.
Eenmalige stress kan dus geen kwaad en is meestal onschuldig. Maar als de stress te lang duurt of heel heftig is, is er sprake van ongezonde stress. Juist die boosdoener zorgt ervoor dat het lichaam zich niet voldoende kan herstellen. Op het moment dat de stress zich fysiek gaat uiten, gaan we onze spieren aanspannen. Dat leidt tot zuurstofgebrek en een slechte doorbloeding, waardoor verzuring in de spieren optreedt. Op hun beurt zorgen die verzuurde en dus pijnlijke spieren ervoor dat we andere en zelfs ongezonde houdingen aannemen.
Een vicieuze cirkel die leidt tot depressie en burn-out
Door de spierpijn gaan we slechter slapen en bijgevolg nog meer stress ervaren. Dat wordt dan echt een vicieuze cirkel. Als we dat patroon niet kunnen doorbreken, kan dat zelfs depressie of burn-out tot mogelijk gevolg hebben.
Zo stelde het RIZIV (het Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) een toename van 46 % langdurige burn-outs en depressies vast in een periode van vijf jaar (2016-2021). Dat percentage blijft jammer genoeg alleen maar stijgen. Op dit moment zitten bijna 112.000 mensen langdurig thuis. Die onthutsende en zorgwekkende cijfers hebben natuurlijk ook een impact op de ziekteverzekering. Ook de invaliditeitsuitkeringen ten gevolge van stress schoten tussen 2016 en 2020 ongezien de hoogte in.
Die stresssituaties zouden volgens een onderzoek uitgevoerd door UGent in juni 2022 bij 8 op de 10 respondenten gerelateerd zijn aan hun job. Erger nog, meer dan 2 op 3 geeft aan dat die stressproblematiek al meer dan drie maanden aansleept. Daar zit letterlijk het pijnpunt. Die langdurige stress veroorzaakt fysieke klachten en pijn. Vaak gaat het om rugpijn, zowel hoge, lage als middenrugpijn.
Rugspieren zijn bijzonder gevoelig voor stress
De spieren die we het meest aanspannen, zijn immers die langs onze ruggengraat. Het is de spanning van die spieren die ervoor zorgt dat we pijn voelen. Dat neemt dan de vorm aan van welbekende kwalen als nekklachten, hoge rugpijn, middenrugpijn en lage rugpijn.
Pijn in de bovenrug, schouders en nek door stress
Rugpijn door stress en dan vooral in de regio van de bovenrug, schouders en nek kan zich op verschillende manieren manifesteren. Pijn in die zone ontstaat meestal door het opspannen van de spieren bij stress. Daardoor gaan we de schouders optrekken met schouderklachten (en ook nekklachten) als gevolg. De hoge rugpijn is in veel gevallen ook het gevolg van een geleidelijke overbelasting van spieren en gewrichten als iemand een verkeerde werkhouding aanneemt. Veelal uit zich dat in vaak terugkerende of zelfs chronische pijnklachten tussen de schouderbladen.
Verder kan ademhaling ook een rol spelen. Bij stressvolle momenten wordt er vaak haastiger en oppervlakkig geademd via de borstkas. De buikademhaling wordt dan niet gebruikt. Daardoor staan de verkeerde ademhalingsspieren meer onder druk ter hoogte van schouders en nek, waardoor er spanningen ontstaan.
Elders op onze blog vindt u weldoende oefeningen om de spieren van de nek te ontspannen.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Middenrugpijn door stress
De borstwervelkolom – zeg maar de steunstructuur voor de ribbenkast – bestaat uit wervels. Die zijn minder beweeglijk dan andere wervels. Elk probleem in dat gebied uit zich dan door pijn en/of een stijf gevoel. Er kunnen zelfs bewegingsbeperkingen optreden.
Verhoogde spierspanning in die zone zorgt voor extra druk op de wervelkolom. Daardoor ontstaat middenrugpijn, ook wel thoracale pijn genoemd. De pijnlijke zone bevindt zich dan in het midden van de rug, rond de borstwervels.
Lage rugpijn door stress
De lage rug is sowieso al gevoelig voor overbelasting door fysieke arbeid, langdurig zitten of bepaalde sporten. Als daar ook nog eens spierspanning door stress bijkomt, wat verder tot een slechte lichaamshouding leidt, loert chronische lage rugpijn om de hoek. Bovendien draagt de lage rug ook alle spanningen mee die voortkomen uit bovenrug en middenrug.
Hoe rugpijn door stress verhelpen
Hieronder sommen we een aantal tips op die rugklachten vanwege stress kunnen doorbreken.
- Om rugpijn door stress te verhelpen, moet u eerst en vooral bewegen. De spieren moeten in eerste instantie soepel blijven. Beweging bevordert dan ook de doorbloeding van de spieren en creëert rustmomenten voor het lichaam. Wandelen, fietsen of yoga kan dus ontspannend werken, maar te intensief sporten is uit den boze. Dat kan immers de klachten nog verergeren.
- Ademhalingsoefeningen en meditatie zijn twee specifieke vormen van ontspanning die zeker aan te raden zijn.
- Om de doorbloeding van verzuurde en pijnlijke spieren te verbeteren, zijn massages en warmtebehandelingen een optie. Ook relaxatietherapie, infraroodtherapie en warmtebaden kunnen soelaas bieden, zowel voor lichaam als geest.
- Medicatie en pijnstillers kunnen een oplossing bieden, maar die is maar tijdelijk van aard. Daarenboven worden de onderliggende problemen op die manier niet aangepakt.
- Onontbeerlijk om rugpijn door stress aan te pakken is een goede nachtrust. Dat gaat natuurlijk gepaard met een slaapsysteem dat uw lichaam optimaal ondersteunt. Want herstel van lichaam en geest op een comfortabele wijze tijdens de nacht is wel erg belangrijk.
- Tot slot een eenvoudige maar misschien wel de belangrijkste tip: neem voldoende rust in drukke periodes en maak tijd voor uzelf in dit drukke bestaan.
Om rugpijn door stress te verhelpen, zijn de bovenstaande tips echt wel van tel en vragen ze dagelijks uw aandacht. Met een nachtrust waarbij uw rug altijd correct ondersteund wordt, ook als u 's nachts veel van slaaphouding verandert of als uw lichaam door de jaren heen verandert, kan Dorsoo helpen. Voor advies daaromtrent kunt u langslopen bij een van onze adviespunten waar een slaapspecialist van Dorsoo u de voordelen van onze ergonomische slaapsystemen toelicht. Een goede nachtrust en een gezonde rug gaan immers hand in hand.