Mijn kind wil niet alleen slapen - Dorsoo

Mijn kind wil niet alleen slapen

Geschreven door Werner Adviseur
2

Een kind dat ziek is of zich niet goed voelt, nemen we al gauw lekker bij ons in bed. Sommige kinderen kunnen of willen echter niet in een eigen bedje slapen. Ze huilen tot ze bij hun ouders mogen komen of liggen nog uren te kroelen alvorens in slaap te vallen. Totaal uitgeput vallen ze dan toch in slaap, maar de volgende morgen zijn ze niet volledig uitgerust.

Dit gedrag kan problematisch worden als het kind tussen de ouders blijft slapen of slaaptekort dreigt te krijgen omdat het niet alleen wil slapen.

Waarom slaapt een kind beter niet bij de ouders?

Ook al lijkt het onschuldig, knus en prettig, een kind hoort in zijn eigen bed te slapen, enerzijds voor zijn persoonlijke mentale ontwikkeling en onafhankelijkheid, anderzijds voor de slaapkwaliteit. Samen slapen betekent immers ook samen woelen, samen wakker worden en elkaars slaapritme onbewust overnemen. Een kind heeft ook een andere matras nodig dan de ouders, omdat het minder weegt.

Mogelijke oorzaken van niet alleen willen slapen

  • Angst. Sommige kinderen vinden het niet fijn om alleen in een kamer te zijn. Het is er donker en stil. Ze zijn bang. Het helpt meestal om een klein lampje te laten branden in de kamer. Een deur openlaten of op een kiertje zetten, kan ook helpen.
  • Nachtmerries. Sommige kinderen kunnen na een nachtmerrie moeilijk weer inslapen en zoeken dan troost. Als ouder is het belangrijk het kind op dat moment niet bij jou in bed te nemen. Je kan het kind in zijn eigen bedje troosten, opnieuw indekken en uitleggen dat het maar een droom is.  
  • Ziek zijn. Ook een ziek kind hoort in zijn eigen bedje te slapen. Bedrust is dan uiterst belangrijk voor zijn of haar herstel. Een extra deken of frisse verse lakens bieden kinderen ook al een beter gevoel om in te slapen. Plaats ook een glaasje water naast hun bed.
  • Gewoonte. Sommige ouders hebben er een gewoonte van gemaakt om hun kind als baby al bij hen in de kamer of in bed te laten slapen. Dat moet zo vlug mogelijk stopgezet worden. Leg het kind in zijn bedje en blijf er even bij tot het in slaap valt. Op termijn ga je telkens iets vroeger uit de kamer, tot het kind zichzelf in slaap kan brengen.

Slaapproblemen bij kinderen

Kinderen met slaapproblemen bestaan. Als ze wallen onder de ogen hebben en een bleke huid, moet er aan de alarmbel getrokken worden. Kinderen zitten volop in de ontwikkeling en de groei en bij hen is de slaap dubbel zo belangrijk voor het herstel, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en geestelijk. Zorg zeker ook voor een matras van goede kwaliteit.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.