Gebrek aan slaap kan immuniteitsproblemen veroorzaken
Tijdens de slaap komen onze geest en ons lichaam tot rust. Dan herstellen we van onze activiteiten overdag en krijgen we nieuwe energie zodat ons lichaam nadien weer normaal kan functioneren. Die periode van rust is noodzakelijk voor onze gezondheid en immuniteit.
Diepte en duur van de slaap
Een volwassen persoon heeft gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig. Voor wie heel diep slaapt, kan 6 uur slaap per dag al ruim voldoende zijn. Iemand die meer dan 10 uur slaapt, slaapt daarom zeker niet beter, maar vaak juist minder diep. Wie zich overdag nog moe en niet uitgerust voelt, heeft ofwel onvoldoende slaap gehad ofwel niet voldoende diep geslapen.
De diepte en de duur van de slaap zijn ook afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder u wordt, hoe minder diep uw slaap wordt. Oudere mensen hebben minder slaap nodig, omdat ze minder actief zijn. Ze worden ook vaker wakker dan jongere, actievere mensen.
Invloed van slaap op het lichaam
Meer dan een derde van de volwassenen heeft last van slaapstoornissen (bv. insomnia), waardoor ze te weinig slapen. Als het slaapgebrek zich opstapelt en chronisch wordt, kan dat depressies of angsten veroorzaken, maar ook lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk.
Slapen is van levensbelang en wordt vaak onderschat. 'Ik slaap wel als ik dood/op pensioen ben' is zo'n boude uitspraak. Sommige groepen uit de bevolking slapen weinig omdat ze heel veel werken of onregelmatige uren hebben. Denk daarbij aan bepaalde ondernemers die het met vijf uurtjes willen doen of mensen in de zorgsector die vaak heel wisselende uren hebben. Anderen kunnen niet tot rust komen of zijn piekeraars. Het is voor sommige mensen moeilijk geworden om een goed slaapritme te pakken te krijgen.
Voldoende slaap en een goede nachtrust kunnen preventief werken en helpen om ziektes te vermijden. Slapen is namelijk heel belangrijk voor het herstel van ons lichaam en beïnvloedt de immuniteit.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Waarom is slaap een goed medicijn?
Slaapgebrek als oorzaak van dalende immuniteit
Onze slaap zorgt ervoor dat we afweerstoffen aanmaken die ons beschermen tegen bacteriën en virussen. Wie een chronisch slaapgebrek heeft, kent een zwakker afweersysteem en dalende immuniteit, waardoor hij of zij vatbaarder is voor ziektes en chronische aandoeningen. We denken daarbij aan verkoudheden, griep en koortsblaasjes. In extreme gevallen kan aanhoudend slaapgebrek het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie in de hand werken.
Een slechte slaapkwaliteit verhoogt ook aanzienlijk het risico op ontstekingen, rugklachten en blessures. Wie een regelmatig slaappatroon heeft en voldoende slaapt, wordt volgens onderzoeken niet alleen minder vlug ziek, maar zou ook vlugger herstellen van blessures en ziektes dan iemand die onvoldoende slaapt.
Behalve het negatieve effect op de immuniteit en het afweersysteem tonen studies ook aan dat er een oorzakelijk verband kan bestaan tussen slaapgebrek, immuniteitsproblemen en obesitas, hypertensie (hoge bloeddruk) en/of diabetes.
Voldoende slaap belangrijk bij ziekte
Omgekeerd geldt ook dat wie ziek is, voldoende moet slapen. De afweerstoffen die ons immuunsysteem aanmaakt om ons te beschermen tegen ziekte, zorgen ervoor dat we dieper slapen. Diepe slaap is de slaapfase die nodig is om afweerstoffen aan te maken.
Wetenschappelijk onderzoek
T-cellen zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn voor de werking van het immuunsysteem. Op het moment dat virussen of bacteriën de kop opsteken in ons lichaam, vallen de T-cellen die aan.
Als T-cellen een geïnfecteerde cel herkennen, produceren ze kleverige eiwitten waarmee ze zich vasthechten aan de geïnfecteerde cel en die vernietigen. De mate waarin dat 'plakeiwit' geproduceerd wordt, is dus bepalend voor de werking van de T-cellen.
Onderzoekers in Duitsland zijn nagegaan of slaapgebrek een invloed heeft op de productie van dat plakeiwit. Daarvoor werden tien gezonde vrijwilligers onderworpen aan twee slaaptesten. Bij de eerste test moesten ze tijdens de nacht wakker blijven. Bij de tweede test mochten ze 's nachts slapen. Er werd telkens bloed afgenomen. Uit het bloedonderzoek bleek dat er bij voldoende slaap minder stresshormonen aanwezig waren en het vermogen van de T-cellen om plakeiwit te maken groter was. Hieruit leidden de onderzoekers af dat voldoende slapen helpt om een virus of bacterie te bestrijden.
Conclusie
Slaapgebrek kan zware gevolgen hebben. Virussen kunnen zich gemakkelijker in het lichaam nestelen door een dalende immuniteit en een zwakker afweersysteem. Ons lichaam herstelt dan ook minder vlug. Een goede nachtrust is dus geen overbodige luxe voor onze gezondheid.