Goede schoenen kiezen tegen rugpijn

De beste schoen kiezen voor minder rugklachten

Geschreven door Jan Manueel therapeut
8

De schoenen die we dragen, bepalen deels mee onze houding. Onze houding kan dan weer in sterke mate bepalen of we al dan niet fysieke klachten hebben. Tijd maken om goede schoenen voor de rug te kiezen, is dus een goede investering. Uiteraard willen we ook de nek, knie en enkels sparen. Waar u allemaal op moet letten als u nieuwe schoenen koopt, leest u in deze blog.

Voor alle duidelijkheid: we hebben het nu over de schoenen die u het meest draagt in het dagelijkse leven. Bepaalde situaties vragen om andere schoenen, zoals bij het sporten (spikes, voetbalschoenen) of om veiligheids- of professionele redenen (werkschoenen). Maar als we het dus over de schoen hebben die u het meest draagt, kunnen we al meteen de ultieme stelregel meegeven: een goede schoen respecteert uw voetvorm. Dat uit zich in quasi alle onderstaande aspecten. 

Maat en wijdte van de schoenen

Nominale maat is maar een cijfer. U zult het wel al gemerkt hebben: de ene maat 44 is de andere niet. Een maatje 44 van een bepaald merk sportschoen kan perfect zijn, terwijl die Italiaanse casual schoen in maat 45 dan weer beter zit. Het belangrijkste is dat de schoen de voet goed omsluit zonder dat de voet veel speling heeft, maar ook zonder dat de voet gekneld of geklemd zit. 

Schoenen die te groot of te klein zijn

Schoenen die te groot zijn, zullen niet meteen veel rugklachten opleveren, maar natuurlijk wel oncomfortabel zijn omdat ze gemakkelijker afzakken. Schoenen die te klein zijn, zorgen ervoor dat de voet wat opkrult, waardoor de voetzool slechter ondersteund wordt. Dat zorgt voor een slechte bekkenkanteling en chronische rugklachten. Ook eelt en blaren zijn veelvoorkomende gevolgen en signalen van slecht schoeisel. Op lange termijn kan de voet zelfs misgroeien. Een veel voorkomend probleem is de hallux valgus, waarbij de voet naar binnen valt en de grote teen naar de andere tenen toegroeit en er soms overgroeit. Daardoor krijgt men een hollere rug en meer kans op lage rugklachten en zelfs een hernia.

hallux valgus

Schoenen die te wijd zijn

Schoenen die te wijd zijn, zijn op lange duur ook nefast. Uw voet kan dan gemakkelijker vrij verschuiven en dat geeft extra belasting rondom uw bekken, dat al dat (weliswaar soms minieme) geschuif constant moet opvangen. Het resultaat op termijn is dan overbelasting. Sommige merken hebben binnen eenzelfde maat nog een variant in wijdte, maar meestal spreken we dan over schoenen in een hogere prijsklasse. Ook om die redenen zijn schoenen met rits of veters aangewezen: u kunt ze altijd wat aanspannen. Dat kan niet met bijvoorbeeld instappers, die na verloop van tijd uitrekken en minder goed aansluiten rond de voet, waardoor de voet ook weer te gemakkelijk kan schuiven.

Tips om de wijdte en grootte te testen bij het kopen

Concrete tip als u schoenen koopt: schuif uw voet zo ver mogelijk naar voren in de schoen in een staande houding. Er moet net één vinger tussen de voet en de hielomsluiting geplaatst kunnen worden. Uw voet zit stevig vast in de schoen, maar mag nooit gekneld aanvoelen. Een goede schoen behoudt door de tijd zijn breedte; er mag geen vervorming optreden met het dragen van het schoeisel. Ter hoogte van de tenen moet de schoen bovendien ruim genoeg zijn, zodat de tenen kunnen bewegen. Als u de vorm van uw teen door de schoen heen ziet, is de schoen te strak. De breedte van de schoenneus moet overeenkomen met de werkelijke vorm van de voorvoet.

wijdte en grootte testen bij kopen van schoenen

Hoogte en dikte van hak of zool

De meeste wetenschappelijke bronnen, orthopediewebsites en de betere schoenfabrikanten adviseren een hakhoogte van twee tot vier centimeter

Te hoge hak of zool

Schoenen met nog hogere hakken zorgen ervoor dat er meer druk op de tenen terechtkomt. Het bekken kantelt daardoor naar voren en er ontstaat een holle rug. Vrouwen die vaak hoge hakken dragen, hebben daardoor regelmatig verkorte spieren rondom het bekken en vaker last van lage rugpijn. Bovendien is een hoge hak instabieler en kan die tot verstuikingen, knieklachten en/of valpartijen leiden.

Als u al jarenlang hoge hakken draagt en dat niet langer wilt, is het niet raadzaam om plots naar een zeer platte hak of zool over te schakelen. Schroef de hakhoogte nooit met meer dan twee cm terug in vergelijking met de hakhoogte die u gewend was.

Te platte hak of zool

Volledig platte schoenen missen het voordeel van een kleine hak: die geeft het lichaam tijdens het voortbewegen een voorwaarts gerichte beweging, wat de gang vergemakkelijkt. 

hoogte en dikte van hak of zool kiezen

Harde of zachte zool

Het is ondertussen al duidelijk dat de meeste beweging van de voet – schuiven van voren naar achteren of van links naar rechts, of te zware kanteling of torsie – op den duur afstraalt op de andere ledematen. Daarom moet een schoen niet alleen goed aansluiten, maar ook alleen buigen op de juiste plaats: ter hoogte van de tenen

In de breedte: alleen buigen ter hoogte van de overgang naar de tenen

U kunt dat testen door de schoen vast te nemen met de ene hand aan de tenen en met de andere hand aan de hielomsluiting. Duw beide handen naar elkaar toe en kijk waar de schoen buigt. Een goede schoen buigt alleen ter hoogte van de tenen, en dat pas na het uitoefenen van veel druk. Het is niet goed als de schoen bijvoorbeeld halfweg de voetzool kan buigen. 

In de lengte: geen of zo weinig mogelijk buiging of torsie 

Een tweede test doet u in de lengterichting van de schoen. Als u met een losse hand probeert de schoen uit te wringen – zoals een dweil – mag de schoen niet of zo weinig mogelijk bewegen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Materiaal van de schoen: leder

Schoenen in leder krijgen de voorkeur: dat is een rekbaar natuurlijk materiaal dat zorgt dat de voeten ademen en fris blijven. Leder wordt het best zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde gebruikt. Synthetische materialen komen het best alleen voor aan de buitenzijde van de zool. 

Gesloten hiel

Een aanbeveling die vaak meegegeven wordt, is schoenen te kopen met een gesloten hiel. De hielomsluiting moet goed passen rondom de hiel en mag nauwelijks indrukbaar zijn. Ook weer met de bedoeling om zo weinig mogelijk beweging in elke richting toe te laten.

Nog meer tips voor u nieuwe schoenen koopt

  • Fixeer u niet op een merk of een prijs. Er zijn modemerken die zeer dure schoenen maken die absoluut niet voldoen aan de bovenstaande richtlijnen. 
  • Zit een schoen niet lekker, koop die dan ook niet. Een goede schoen zit onmiddellijk goed en hoeft niet 'ingelopen' te worden. 
  • Probeer altijd beide schoenen van een paar voor u ze koopt.
  • Koop schoenen altijd 's namiddags: na de middag zijn de voeten dikker dan 's morgens. Als u toch in de ochtend schoenen koopt, kunt u altijd een omtrek van uw voet op een blad papier tekenen en die uitknippen. In de winkel kunt u die omtrek in de schoen leggen: krult het papier ergens omhoog, dan is de schoen te klein.
  • Als u steunzolen draagt, is het handig als de nieuwe schoenen een uitneembare binnenzool hebben. Daardoor verkrijgt u extra diepte in de schoen.
  • Koop nooit een grotere maat als u steunzolen zult dragen: een steunzool maakt uw voet niet langer. De zolen drukken bovendien licht in door het dragen, waardoor de schoenen alsnog te groot worden. Wacht met het kopen van schoenen tot u de nieuwe steunzolen hebt om te passen.
  • Natuurlijk hoeven goede schoenen ook niet per definitie onmodieus te zijn. Neem dus de tijd om schoenen uit te zoeken. Maar die laatste tip valt dan weer onder de noemer 'het oog wil ook wat' en heeft niet zozeer met rugpijn te maken.
tips bij kopen van schoenen

De orthopedische schoen of de orthopedische zool

In sommige gevallen volstaat een degelijke schoen kiezen voor het dagelijkse leven niet. Als u bijvoorbeeld echt kampt met aanhoudende lage rugpijn of andere klachten die extra ondersteuning vragen, bent u aangewezen op orthopedische hulpmiddelen. Dat kan gaan om orthopedische zolen, semi-orthopedische schoenen of volledig op maat gemaakte orthopedische schoenen. Die hulpmiddelen kunnen aanzienlijke verlichting bieden bij diverse voetklachten en rugpijn en de algehele mobiliteit verbeteren.

Orthopedische zolen 

Orthopedische zolen of steunzolen zijn bijzonder geschikt voor mensen met:

  • reumatische voetproblemen
    Deze zolen bieden extra demping en ondersteuning om de pijn en ongemakken die gepaard gaan met reumatische aandoeningen te verminderen.
  • standafwijkingen van de voeten en tenen
    Ondersteunende of corrigerende zolen helpen bij het verbeteren van de positie van de voeten en tenen, waardoor de drukverdeling geoptimaliseerd wordt en verdere vervormingen voorkomen worden.
  • voetklachten ten gevolge van overbelasting
    Voor mensen die last hebben van pijnlijke of vermoeide voeten door overbelasting, kunnen steunzolen helpen door extra ondersteuning te bieden en de druk op gevoelige gebieden te verminderen.
  • diabetesvoet
    Voor mensen met een diabetesvoet kunnen steunzolen het risico op wonden en zweren verminderen door de druk op de voetzool gelijkmatig te verdelen en extra bescherming te bieden.
orthopedische zool

Semi-orthopedische schoenen 

Semi-orthopedische schoenen lijken in veel opzichten op klassieke schoenen, maar bieden meer ruimte en mogelijkheden voor het plaatsen van steunzolen en het aanbrengen van aanpassingen. Die schoenen zijn ideaal voor:

  • mensen die geen standaard confectieschoenen meer kunnen dragen
    Maar voor wie volledig op maat gemaakte schoenen niet noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen met licht afwijkende voetvormen.
  • diabetes- en reumapatiënten
    Voor deze groep bieden semi-orthopedische schoenen voldoende aanpassingsmogelijkheden en comfort zonder dat volledig op maat gemaakte schoenen nodig zijn.    
  • mensen die behoefte hebben aan schoenen in verschillende breedtematen
    Mensen met uitzonderlijke voetmaten die toch een goede pasvorm willen met zo weinig mogelijk plaatsen met overmatige druk. 

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen worden volledig op maat gemaakt en zijn bedoeld voor mensen met ernstige voetafwijkingen voor wie confectieschoenen of semi-orthopedische schoenen niet voldoende zijn. Die schoenen worden vaak vergoed voor een aantal strikt omschreven voetafwijkingen. Ze zijn ontworpen voor: 

  • mensen die hun wandel- en loopfunctie willen verbeteren of normaliseren
    We denken hierbij vooral aan mensen met complexe of ernstige voetproblemen.    
  • personen met aangeboren of verworven voetafwijkingen
    Mensen die zonder die aanpassingen moeite zouden hebben om normaal te lopen.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.