Hoe insomnia oplossen?
Insomnia vraagt om een directe aanpak. Een paar nachten onvoldoende slaap kan al gepaard gaan met vermoeidheid, irritatie, hoofdpijn en concentratiestoornissen overdag. Als u gedurende een aantal weken meerdere nachten na elkaar moeilijk in slaap valt en vaak midden in de nacht of vroeg in de ochtend wakker wordt, is voor het behandelen van insomnia het raadplegen van een huisarts aanbevolen. Insomnie kan chronisch worden als er onvoldoende aandacht aan besteed wordt. In dit artikel geven we u meer informatie over de verschillende oplossingen voor insomnia.
Behandelen van insomnia door de huisarts
De huisarts zal de oorzaak van uw slaapprobleem onderzoeken en kiest voor u de beste oplossing. Vaak liggen psychische klachten aan de basis van slapeloosheid, zoals stress of angst. In dat geval is een niet-medicamenteuze aanpak aanbevolen, maar kan medicatie op korte termijn helpen om beter in te slapen.
Is er eerder sprake van een lichamelijk gezondheidsprobleem, dan moet het opgespoord en behandeld worden (zoals bijvoorbeeld slaapapneu). Omgevingsfactoren maar ook de levensstijl (bv. werkshift) kunneninsomnia in de hand werken.
De huisarts kan u voor verdere onderzoeken doorverwijzen naar een neuroloog of slaapkliniek, die gespecialiseerd is in slaapproblemen.
Behandelen van insomnia met medicatie
Veel mensen gaan naar de huisarts met de gedachte dat slaapmiddelen hun slaapprobleem kunnen en zullen oplossen. Die geneesmiddelen worden benzodiazepines genoemd en hebben een angstreducerend, kalmerend en slaapverwekkend effect. Maar het zijn geen wondermiddelen. Het effect kan al na een aantal weken minder worden omdat er gewenning ontstaat. Daardoor gebruikt men om eenzelfde effect te bekomen een steeds hogere dosis of schakelt men over op sterkere middelen. Dat leidt tot verslaving. Voorzichtigheid is dus aangewezen, ook omwille van de bijwerkingen.
Bij het stoppen met slaapmedicatie treden vaak ontwenningsverschijnselen op. Het is aangeraden om het gebruik geleidelijk af te bouwen en niet plotseling te stoppen. Zoniet kan de insomnie opnieuw in sterke mate toenemen.
Een studie van Farmaka (2011), inmiddels overgegaan in het BCFI, het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie, toont aan dat die middelen de inslaapduur verkorten maar geen invloed hebben op de totale duur van de slaap en zelfs de kwaliteit van de slaap doen afnemen (men slaapt minder diep waardoor men toch niet zo uitgerust is na een schijnbaar iets langere nachtrust). Slaapmiddelen zijn aangewezen als ze niet langer dan een week gebruikt worden, in een acute fase.
Verbeter uw nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Niet-medicamenteuze oplossingen voor insomnia
Behalve traditionele remedies (zoals het rustgevende kamillethee of warme melk drinken, fytotherapie (kruiden), aromatherapie) die soms nuttig zijn, kan er geopteerd worden voor een niet-medicamenteuze behandeling van insomnia. De arts kan zich op drie aspecten richten:
- Gerichte patiëntenvoorlichting: de arts geeft informatie over slaap, slaapstoornissen en de aanpak van een slaapprobleem.
- Advies over slaaphygiëne: hierbij geeft de arts advies omtrent de slaaphygiëne (uur van opstaan en gaan slapen, rookstop, sporten, ontspannen, voeding ...)
- Bij aanhoudende klachten kan de arts doorverwijzen naar een andere zorgverstrekker. Veelgebruikte behandelmethodes zijn bijvoorbeeld relaxatietherapie of cognitieve gedragstherapie.
Het is sowieso belangrijk om een goede slaaphygiëne in acht te nemen. Daar kunt u al zelf mee aan de slag door gebruik te maken van onze tips voor een goede slaap.
In het algemeen bestaat de behandeling van insomnia uit zowel een niet-medicamenteuze aanpak – om de oorzaak en dus het probleem op te lossen – als een medicamenteuze aanpak in de acute fase. Een huisarts overweegt alleen een slaapmiddel voor te schrijven om symptomen van disfunctioneren overdag te verminderen en de patiënt kortstondig bij te staan in een moeilijkere periode.